Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако Русия започне битка за Сувалския коридор, Украйна ще трябва да се намеси

16 юли 2024, 12:55 часа • 2779 прочитания

Ако започне битка за Сувалския коридор (на границата между Литва и Полша), Украйна ще трябва да се включи в нея, за да защити основните си съюзници – Полша и балтийските страни. Не бива да се поколебаем. Това заяви военният анализатор Иван Ступак, който е бил част от Службата за сигурност на Украйна от 2004 до 2015 г. 

В интервю за Главред той коментира и ситуацията около Беларус и възможно ново нападение на Украйна от север. По думите му вероятността за такова нападение е "малко над нулата".

"Първо, беларуската армия не е готова за война - тя няма боен опит.

Още: За справяне с енергийния недостиг: Литва дарява цял ТЕЦ на Украйна

Второ, технически е изчерпана. Русия й взе голямо количество военна техника и боеприпаси, за да воюва с Украйна", каза той.

А на трето място, според него, самият Лукашенко разбира, че подобен сценарий не е изгоден за него, тъй като ще доведе директно до краха на режима му. Ако той обяви мобилизация в Беларус и раздаде оръжие на свиканите в армията, това оръжие ще попадне и в ръцете на хората, които "едва не го свалиха от трона през 2020 г.", отбеляза анализатора.

Ступак добавя и, че Лукашенко разбира, че част от територията на Беларус е уязвима за атаки от Украйна.

"Например, петролната рафинерия в Мозир се намира само на 40 километра от украинско-беларуската граница. Дворецът на независимостта на Беларус – на 270 км от Украйна. Цялата територия на Беларус - от юг на север - е 500 километра, което е нищо. В тази ситуация Украйна може да използва дронове, които лесно могат да летят с едно зареждане на резервоара."

Още: Огромен проблем за Русия заради новия военен съюз на Украйна и Полша

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес