Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 г. затвор за руснак, който искаше да взриви сградата на ФСБ в играта Minecraft

17 януари 2023, 17:46 часа • 1637 прочитания

16-годишният руснак Никита Уваров получи присъда от пет години затвор по няколко обвинения, включително такива, свързани с популярната компютърна игра Minecraft. Според прокуратурата той е пресъздал сградата на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и е планирал „да я взриви“.

„Не съм опасен за обществото. Пет години затвор е твърде сурово наказание. Вече се разкаях“, каза Никита в съда, цитиран от беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Върховният съд на Руската федерация потвърди присъдата на тийнейджъра, който излежава петгодишната си присъда в колония от февруари 2022 г. насам. Това съобщи адвокатът му Владимир Васин.

По-рано прокуратурата поиска увеличаване на присъдата на първата инстанция. Обвинението призова 16-годишният ученик да прекара в затвора цели 9 години, но Върховният съд не се съгласи.

Никита Уваров е от Канск, Красноярски край. Заедно с още двама тийнейджъри той беше обвинен в изработване на експлозиви и обучение за участие в терористични дейности. Те бяха задържани през юни 2020 г., след като разлепиха в центъра на града листовки със снимки и имена на политически затворници и надписи "Държавата е главният терорист".

Служителите на ФСБ намерили в телефоните на тийнейджърите кореспонденция на политически и исторически теми, а в апартаментите и къщите им открили компоненти, от които учениците правели "димки и бомби", както самите те ги наричат.

Двамата задържани приятели на Уваров признават за всичко, сътрудничат на разследването и в крайна сметка получават 3 и 4 години условно. Никита обаче през цялото време отрича вината си. Той заяви, че ще изтърпи присъдата си "с чиста съвест и достойнство".

Защитата на Уваров поиска реалната присъда да бъде променена на условна. Съдът е отказал. Тийнейджърът първо ще бъде във възпитателна колония за непълнолетни, а след това го очаква колония за възрастни.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес