Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

20 години ремонт за Карловия мост в Прага

09 февруари 2018, 08:22 часа • 9227 прочитания

Карловият мост, който е една от основните туристически забележителности на чешката столица Прага, ще бъде затворен след две години за продължителен ремонт.

Той ще започне в края на 2019 г. и ще продължи 20 години. Междувременно кметството на Прага, което финансира реконструкцията, ще направи всичко възможно, за да даде възможност на туристите да посещават Карловия мост през всичкото това време. Достъпът ще бъде ограничен само до тези части, където ще се извършват ремонтните работи. Не се предвижда използването на високи строителни скелета, които могат да развалят панорамата на историческия център на Прага. Карловият мост последно е реставриран през 2010 година, предаде БГНЕС.

Карловият мост над река Вълтава съединява старинните централни квартали на Прага Мала страна и Старе место. Строителството му започва по нареждане на Карел IV през 1357 г. на мястото на съборения от придошлите води Юдитин мост и завършва през 1402 г. Неговата дължина е 520 метра, а ширината - 9,5 метра. Мостът е изграден на 16 арки, облицовани с блокове от пясъчник. На моста са разположени 30 скулптури. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес