Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МОН се похвали с по-добри резултати на матурите от последните 2 години

18 юли 2024, 15:47 часа • 813 прочитания

Тази година резултатите от държавни зрелостни изпити бяха по-високи от тези през предходните две години. Това съобщи служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков при изслушването му в Народното събрание относно подготовката, провеждането и резултатите от държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване за учебната 2023/2024 година.

Средният резултат от държавния зрелостен изпит по БЕЛ тази година е 58,48 точки, което е с осем точки повече от миналата учебна година.

Той съобщи, че средният резултат от зрелостните изпити по профилирана подготовка е 67,18 точки, което е с пет точки повече от средния резултат за втория зрелостен изпит от предходната година. Още: "Няма стандарт за качество": Какво се случи с образованието в България?

От зрелостния изпит за придобиване на професионална квалификация средната оценка е "Много добър 4,51", което е с две десети повече от оценките на учениците от предходната година.

Тази година се наблюдава увеличение на броя на учениците с много добри и отлични оценки, докато броят на тези със средни и слаби оценки намалява

Министърът съобщи също, че има повишение на резултатите от зрелостния изпит по математика, като повече зрелостници са се явили и резултатите им са се повишили с 15 точки. Резултатите от изпитите по география и история също са се повишили с около десет точки. Още: "Става все по-зле": Сметната палата сравни със земята родното образование

Министър Цоков отбеляза, че най-добри резултати са постигнати в регионите София-град, Смолян и Варна, а резултатите от зрелостния изпит по БЕЛ и националното външно оценяване по математика в четвърти и седми клас не са намалели в нито един регион. Има напредък в резултатите в Търговище и София-област, както и в училища с ученици от уязвими групи, където също се наблюдават по-високи резултати както на зрелостните изпити, така и на националното външно оценяване.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес