Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейски милиони за образование и младежки политики: Сценарий "българска работа" (СНИМКИ)

26 юли 2024, 17:01 часа • 5200 прочитания

Изпълнителният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) към Министерството на образованието и науката (МОН) Михаил Балабанов е бил уволнен след проведено почти активно мероприятие срещу него, съобщиха източници на Actualno.com.

Структурата е отговорна за управлението на програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност", с които се финансират провеждането на младежки политики в страната в размери на десетки милиони лева годишно. ЦРЧР също така управлява европейски образователни програми и инициативи у нас.

Кой да определя проектите?

Източниците ни разказват, че над 10 дни не е имало кой да придвижи и разпише готови оценки на проекти по тазгодишната програма "Еразъм+", заради уволнението на Балабанов. За негов заместник от 24 юли т.г. образователният министър Галин Цоков назначава Николай Спасов - бивш началник на отдел "Селекция" в структурата. А вече и той е освободен - отново според информация от източници на Actualno.com, но официално потвърждение от МОН така и няма.

За проблема сигнализират и организации-бенефициенти, а десетки служители на Центъра са внесли подписка до министъра на образованието и науката Галин Цоков в защита на уволнения директор. 

От Actualno.com изпратихме поредица от въпроси до министерството, но до редакционното завършване на материала нямаше получени отговори.

Предисторията

Михаил Балабанов е назначен за директор на ЦРЧР през 2021 г. от служебното правителство на президента Румен Радев. Промяната се случва заради заварено положение със силно негативна оценка от одитни доклади на Европейската комисия (ЕК) и от независимия одитен орган към Министерството на финансите, а именно - изпълнителна агенция по одит на средствата от ЕС - ОСЕС за управлението на програмата.

Още: Ученическите екскурзии – само с посещение на културно-образователни обекти

За програмния период 2014-2020 от ЕК установяват нарушения и конфликти на интереси в работата на предишния директор на центъра Петър Кънев, както и на управляващи преди него, а програмата "Еразъм+" e наказана да възстанови на ЕК около 3 милиона лева. Нещо повече - "шапката" на програмата в лицето на ЦРЧР е поставена под особен надзор и пълната ѝ акредитация е заменена с частична, разказват още източниците на Actualno.com.

Михаил Балабанов / Снимка: Личен архив

Основна причина за заварената от Балабанов лоша оценка е пълната липса на прозрачност в разпределението на проектните предложения към външните оценители. До този момент разпределението е ставало от трима служители, един от които е току-що назначеният нов директор Николай Спасов, твърдят източниците ни. Установен е конфликт на интереси на външни оценители към оценяваните от тях проекти, има данни и за забавяния по процедурите по проследяване на жизнения цикъл на проектите, добавят източниците ни.

След 2021 г. обаче се виждат съществени промени в основните процедури на "Еразъм+" за селекция и договориране, за подбор и обучение на външни експерти за оценители на проекти, за оценка на риска при селекционния процес, за нередности и измами, както и цялостната система за финансово управление и контрол. Причината - Михаил Балабанов въвежда публично разпределение на проектите към външните оценители, чрез системата на ЕК за случайно разпределение (Assessment module), като на разпределението присъстват както представители на МОН, така и на медиите. Засилен е и мониторингът и проверките на място на финансираните проекти, а цялостната методологията за подбор на проекти е подобрена. Въведени са и декларации за предотвратяване на конфликт на интереси, като програмата започва и да се популяризира публично, както изисква ЕК. През септември 2022 г. е направено ново мониторингово посещение на Еврокомисията в ЦРЧР по повод "Еразъм+" и още една програма. Докладът, публикуван в началото на март 2023 г., отчита, че ЦРЧР е постигнала много голям напредък в изпълнението на предишните препоръки, а частичната акредитация е отменена и е заменена с пълна.

Още: Министър Денков обясни защо е сменен шефът на Центъра за развитие на човешките ресурси

Междувременно са направени проверки и от Сметната палата, и от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ), които не отчитат повече нередности. През март 2024 г. ОСЕС прави нов одит на дейността на ЦРЦР, вкл. за програма "Еразъм+" - резултатът от одита е, че са изпълнени почти всички препоръки, с изключение на две несъществени, които са в процес на изпълнение. Няма нови препоръки - при извършените проверки за 2023 г. не са установени отклонения и не са формулирани констатации, описват още източниците на Actualno.com.

Многомилионната програма "Еразъм+"

Образователна програма Еразъм+, финансирана от ЕК, привлече огромен брой проекти, а годишното финансиране на стойност между 50 и 70 милиона евро се усвоява средно на 95%. За 2024 г. средствата са близо 70 милиона евро.

Формалната причина за уволнението на директора Балабанов, което МОН и ЦРЧР не представят в публичното пространство заедно с новото назначение, е вътрешен одитен доклад. Изводите в доклада изглеждат не напълно обосновани, а основната атака е към начина на оценяване на проектите. Сред критиките са напр. оценители, които са отказали да участват в оценяването на проекти в предходните две години, без да става ясно как това е пречи на експертизата им и обективната им способност да оценяват проекти. Отбелязано е също, че има и твърде много експерти, които са от академичните среди - при положение, че водещ критерий за избора на тези хора е опитът в образованието. Проверка сред документите по темата, с които разполага Actualno.com, показват интересно разминаване - даденият срок на Михаил Балабанов да подаде своите възражения не са спазени и то в момент, в който трябва да се обявят оценените и избрани бенефициенти на програмата "Еразъм+" за тази година.

Още: Държавата отрича да има какъвто и да е проблем с "Еразъм+"

Резултатите от работата по програмата от 2021 г. насам неофициално са:

  • 2021 г. – подадени проектни предложения – 964 бр., одобрени – 528 бр., 14308 участници и 670 организации, общ бюджет – 44 887 727 евро, 93% усвояемост;
  • 2022 г. – подадени – 1352 бр, одобрени – 722 бр., 21398 участници и 646 организации, общ бюджет – 57 398 986 евро, 95% усвояемост;
  • 2023 г. – подадени - 1941 бр., одобрени - 818 бр., 25619 участници и 755 организации, общ бюджет – 62 944 636 евро, 98% усвояемост;
  • 2024 г. за първи селекционен кръг – подадени – 1621 бр., общ бюджет 69 743 710 евро.

Подкрепа за отстранения шеф

В последните седмици десетки служители на ЦРЧР са били запознати с процесите по върховете на институцията, като вследствие на новината за уволнението на Михаил Балабанов е започнала и подписка в негова подкрепа. Писмо с подписка е изпратено до министъра и от Инициативен комитет, обединяващ младежки организации от цялата страна.

В писмото си служителите от ЦРЧР отчитат, че резултатите от всички одитни действия, извършени от ЕК и ОСЕС, се съдържат в доклада на Главна дирекция "Образование и култура" от 7 март т.г. С въпросния доклад Европейската комисия затвърждава положителната оценка за работата на агенцията, а описаните положителни резултати служителите определят като "плод на добра колективна работа".

Още: Пуснаха от ареста общинския съветник от ДПС, обвинен за корупция в МОН

"В пълно противоречие с описаните положителни резултати и постижения на ЦРЧР, направени следствие одитните проверки на ОСЕС и ЕК, представители на звеното за вътрешен одит на МОН връчиха на 05.07.2024 г. предварителен одитен доклад, с който беше даден срок до 18.07.2024 г. за представяне на възражения по него. В този доклад се съдържат негативни оценки и констатации на одитния екип от МОН, които ние категорично не споделяме и които поставят всъщност под въпрос качеството, ефективността и обективността на резултатите, получени следствие на извършените през годините одити и проверки от ОСЕС и ЕК", пишат още в писмото си служителите, с което Actualno.com също разполага.

Те изтъкват, че подобни негативни оценки поставят под съмнение труда, усилията и компетентността на всеки един член на ЦРЧР. Служителите отчитат още, че още на 9 юли е връчена заповедта за освобождаване - 9 дни преди крайния срок, което е поставило в невъзможност Балабанов да се защити чрез възражения по одитния доклад на МОН. Екипът на ЦРЧР изразява оплакванията си, че работния процес е затруднен и възпрепятстван от уволнението на Балабанов насам, което поставя и под риск цялостната ефективност при администрирането на Програми "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност".

Министър Галин Цоков / Снимка: БГНЕС

Какво е записано в одитите на ЕК?

Чернова на цитирания многократно одитен доклад от Европейската комисия, с която Actualno.com разполага, е входирана в ЦРЧР на 14 март 2023 г. Тя е адресирана до тогавашния служебен министър на образованието Александър Пенов и до Михаил Балабанов.

Заключението на ЕК е, че системата за мониторинг, процедурите и работните процеси по изготвяне на годишния финансовия доклад, както и системата за вътрешен контрол, са задоволителни и работят. Нещо повече -  в оценката присъства и сравнително разглеждане на работата на ЦРЧР за 2022 и 2023 г., като се забелязва отчетлив напредък само за една година.

По проверките от МОН на програмите по Еразъм е установено, че за 2023 г. не са установени никакви отклонения, като дори не са формулирани и препоръки за подобряване на работата, видя още Actualno.com.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес