Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зад кулисите: Защо в Украйна говорят за корупция при сделката за реакторите от АЕЦ "Белене"?

15 август 2024, 13:30 часа • 3098 прочитания

Правителството на Украйна се бори с нарастващата опозиция срещу закупуването на ядрени реактори от България. В Киев валят обвинения, че длъжностните лица отварят вратата за корупция точно в момент, в който трябва да се изчисти енергийният сектор на страната.

Украинското правителство иска да пусне в експлоатация два нови блока в атомната електроцентрала "Хмелницки" в Западна Украйна, като твърди, че те ще помогнат за укрепването на енергийната мрежа на страната, разрушена от руските бомби. Според тях най-бързият и ефикасен начин за това е да се закупят реактори руско производство, предназначени за АЕЦ "Белене". Приблизителната стойност е 600 млн. долара, отбелязва Politico.

Припомняме, че решението за продажбата на оборудването беше взето миналата година от българския парламент. През юли 2023 г. Народното събрание възложи на енергийния министър да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“: Експерти от САЩ оцениха оборудването за АЕЦ "Белене", което тръгва към Украйна.

Според решението продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за оборудването - 1,2 млрд. лева.

Междувременно енергийната комисия в 50-ото Народно събрание наскоро удължи преговорите с Киев за оборудването.

Полемика в Украйна

Сделката се нуждае от подписа на украинските законодатели, а няколко депутати - включително поне един от партията на президента Володимир Зеленски - твърдят, че споразумението може да отвори огромна дупка в оскъдния бюджет на страната за остарели технологии, които невинаги ще помогнат на украинците да предотвратят предстоящите прекъсвания на електрозахранването.

Още: "Величие" предлага да строим АЕЦ "Белене" съвместно с Украйна

Въпросът бе поставен на дневен ред във вторник сутринта, когато правителствени служители се срещнаха с членове на парламента, за да обсъдят въпроса. Според двама присъстващи депутати правителството в Киев е признало, че в момента не разполага с необходимата подкрепа на фона на витаещите съмнения, пише Politico.

"Изключително рядко се случва неща на такова високо ниво да не получат подкрепа", заяви Андрий Жупанин - депутат от управляващата партия на Зеленски "Слуга на народа" и член на парламентарната комисия по енергетика.

Той изброи няколко въпроса, които според него са останали без отговор: "Можем ли да си позволим да купуваме руски ядрени реактори по време на пълномащабна инвазия? И какво е състоянието на тези реактори? Те са купени от България преди 10-12 години, така че ще работят ли, когато пристигнат в Украйна?".

Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушченко, който прокарва плана, отхвърля опасенията. Той твърди, че разширяването на ядрената енергетика е единственият начин да се поддържа работата на затруднената енергийна мрежа. По думите му - двата реактора ВВЕР-1000 са най-бързите и евтини налични варианти.

Още: Малинов: Оформяме договора за продажба в Украйна на оборудването за АЕЦ "Белене“

"Срещу руските атаки ядрената енергия представлява 60% от нашия енергиен микс и е гръбнакът на нашата енергийна система", каза той пред брюкселското издание. "Развитието и добавянето на още блокове към Хмелницката атомна електроцентрала е приоритет за правителството на Украйна".

Нуждата на Украйна от ядрена енергия

Украйна се опитва да се справи с корупцията в енергийния си сектор. По-рано тази седмица заместник-министърът на Галушенко, Олександър Хейл, беше арестуван по обвинения, че е настоявал за подкуп от половин милион долара в замяна на прехвърляне на оборудване за добив на въглища, принадлежащо на държавно предприятие: Украинският зам.-министър на енергетиката бе хванат с подкуп от половин милион долара (ВИДЕО и СНИМКИ).

Снимка: president.gov.ua

Жупанин и колегите му твърдят, че покупката на руски ядрени реактори ще се превърне в още едно поле за подобни съмнителни сделки.

"През последните 10 години са заведени много наказателни дела срещу хора, които са използвали търгове за извличане на парични средства от украинската държавна ядрена компания", казва той. "Ако им позволите да харчат милиарди гривни за това, можете да очаквате поредица от наказателни дела през следващите 10 години".

Галушченко отхвърля обвиненията, че правителството укрива информация. "Самият факт, че законът е в парламента и ние обсъждаме неговите разпоредби с депутатите и обществото, е ясен знак за нашата откритост", смята той. "Всички спекулации относно "прозрачността" са манипулации от страна на сили и кръгове, които не са заинтересовани от развитието на украинския държавен ядрен сектор".

Още: Депутатите решиха: Преговорите за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна няма да спират

Въпреки това парламентаристите продължават да твърдят, че правителството не е успяло да отговори на ключови въпроси за това как схемата осигурява съотношението цена-качество или решава проблемите на затруднената енергийна мрежа. Ярослав Железняк, икономист и депутат от украинската либерална партия "Голос", заяви, че не е сигурен, че правителството може да успокои тези опасения.

"Има много депутати от почти всички фракции, които не го подкрепят", каза той пред Politico след срещата във вторник. "Притеснени сме от корупцията в този процес на възлагане на обществени поръчки и не сме получили никакви обяснения".

Енергийният сектор на България е изправен пред собствени корупционни скандали - във вторник следователи нахлуха в офисите на "Булгартрансгаз" в рамките на разследване за предполагаема злоупотреба с пари от ЕС: Заради "Боташ": Европейската прокуратура влезе в "Булгартрансгаз".

Украинската неправителствена организация за енергетика и околна среда "Екодия" също изрази загриженост относно предложенията за Хмелницки, като заяви, че проектът ще разчита на "остаряло оборудване, произведено в Русия", и че "използването на остарели технологии може да доведе до сериозни проблеми с безопасността и ефективността".

Вместо това групата твърди, че по-добрата инвестиция би била в по-малки съоръжения за производство на ток, включително възобновяеми енергийни източници, разпределени на по-голяма територия.

Владимир Кудрицки, главен изпълнителен директор на държавната енергийна компания "Укренерго", заяви по-рано тази година, че изграждането на широка мрежа за зелена енергия ще направи мрежата по-малко уязвима за руски атаки.

През последните месеци Москва засили ракетните удари и ударите с дронове по ключова инфраструктура, като по този начин осакати електроенергийната система и постави Украйна в зависимост от вноса от ЕС. Анализатори предупреждават, че без съгласувани усилия за въвеждане на допълнителен капацитет в експлоатация и осигуряване на защита на критичните обекти с ПВО, страната може да се изправи пред енергийна криза тази зима: От лидер в Европа до дъното: Украйна видя как Русия унищожи над половината ѝ производство на ток.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес