Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внедряват умна система на магистрала "Тракия" с 8,7 млн. лв.

15 август 2019, 17:15 часа • 17736 прочитания

Българо-румънско обединение е избрано да разработи и внедри интелигентна транспортна система на АМ „Тракия“. Офертата на „ИТС Тракия“ е за 8,7 млн. лв. с ДДС. Обединението е между  българската „Сиском Инженеринг“ ЕАД и румънската „Алтимате С.А.“.

Румънската компания е част от UTI Group, предоставящ на клиентите си бизнес информация. Портфолиото им включва интелигентни решения за автоматизация на бизнес процеси. „Сиском" предлагат интелигентни инфраструктурни решения за градска среда.

Двeте фирми са били участниците в обявената от Агенция „Пътна инфраструктура“ процедура. Вторият кандидат е със сходно название „Тракия ИТС“, но участниците са „Контракс“ АД, „Кейбъл Ком“ ООД и „ЕТК“ ООД. До финалната права стига само конкурентът им „ИТС Тракия“, тъй като обединението „Тракия ИТС“ е отстранено преди отварянето на ценовите оферти.

Заданието в поръчката е да бъде проектирана, разработена и въведена в експлоатация интелигентна транспортна система в обхвата на автомагистрала „Тракия“, съдържаща различни хардуерни компоненти и централизиран софтуер за мониторинг, контрол и управление на трафика.

Освен че трябва да се модернизира тунел „Траянови врата“, в него трябва да се внедри система за автоматична идентификация на инциденти с управление на трафика. Трябва да се монтират електронни информационни табели (Variable message signs VMS) в различни участъци от автомагистралата с възможност за отдалечен контрол в реално време.

Предвидено е още да се монтират сензори за претегляне на МПС в движение, камери за измерване на средна скорост и мониторинг на трафика с цялото прилежащо оборудване в определени участъци.

Процедурата за възлагане е стартирана през декември 2017 г., но неколкократно блокирана от жалби.  Финансирането на проекта е осигурено от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Отстраненият участник обжалва решението на комисията към АПИ за избор на изпълнител, сочи справка в Комисията за защита на конкуренцията. Статусът на жалбата му от 12-ти август е "иницииран процес". 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес