Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна обмисля план да сложи юзди на Фицо и дори Орбан с азерски и с руски газ

17 октомври 2024, 18:36 часа • 2820 прочитания

Украйна, Словакия и Азебайджан може да се превърнат в елементи на алтернативна схема за доставка на газ за Европа. Това посочва "РБК Украйна" в свой авторски материал.

В статията се посочва, че заради категоричният отказ на Киев да поднови досегашния договор за транзит на руски газ, който изтича в края на 2024 година, Унгария вече работи да получава повече руски газ през "Турски поток". Само че Словакия не е намерила все още алтернатива.

Още: Унгария преговаря с "Газпром" за повече газ по "Турски поток"

Словакия се нуждае от около 2 милиарда кубически метра годишно за вътрешния си пазар. И готовност да помогне има Азербайджан, като президентът на страната Илхам Алиев изрично посочи, че се надява Словакия да стане деветият европейски клиент на Азербайджан. Страната се цели в износ от 13 млрд. куб. метра природен газ за Европа, почти 50% от целия ѝ износ.

В същото време през месец май Олексий Чернишов, ръководител на "Нафтогаз Украйна", проведе среща с колегата си от SOCAR Ровшан Наджаф. Бяха обсъдени перспективите за сътрудничество в нефтената и газовата индустрия, включително възможността за съхраняване на азербайджански газ в украински газохранилища – за износ и към Европа, съобщи тогава украинската държавна компания. Но тогава почти никой не свързваше въпроса за съхранението на газ с транзита.

Още: Белгия предложи обща европейска система за проследяване на руския газ

Напоследък обаче идеята Азербайджан да увеличава доставките за Европа вече не е така промотирана. Участието на Русия в схемата е на практика неизбежно, твърдят източници на РБК Украйна – защото газът от Азербайджан няма как да стигне до Украйна без да премине през руска територия. Затова и нито Казахстан, нито Туркменистан могат да доставят газ на Европа по суша – Русия не дава, тъй като не иска конкуренция. Отделно, Азербайджан няма чак толкова много газ и може да отдели до 5 млрд. кубични метра годишно към украинските газохранилища, но вероятно ще трябва да намали износа през "Турски поток", за да търгува с изцяло азерски газ с Украйна, а Баку едва ли ще иска да си влошава отношенията с Турция заради понижение на количеството азерски газ по "Турски поток". Затова в целия микс към Украйна ще има и руски газ – такива прогнози дават експерти пред "РБК Украйна". Москва иска да получи както икономическа изгода - да продължи да печели от продажбата на газ в ЕС, така и политическа - да има основание да заяви, че Европа не може да живее без руски енергийни ресурси. При класически транзит, с дългосрочен договор, постигането на такива цели е възможно. Трудно е да се назоват точните числа на приходите, но приблизително за Русия те ще бъдат от порядъка на няколко милиарда долара годишно – за минаването през руска територия на азерски плюс руски газ към украинските газохранилища. А за Украйна, според експертни оценки, приходите от транзитни такси ще са няколкостотин милиона.

Русия може да спечели значително повече от доставките на газ през Украйна, отколкото самата Украйна, независимо по какъв начин се осъществяват. Отделно, ако стане така, правителствата на Роберт Фицо и Виктор Орбан ще бъдат подкрепени икономически от Украйна, докато тяхната политика е по същество антиукраинска - защото Унгария на Орбан едва ли ще се откаже да си използва газ, идващ през Украйна, както досега, ако може да си позволи и е икономически изгодно.

Решението

Вместо класическа схема на транзит, всеки месец европейските клиенти (разбирай Словакия, дори Унгария), резервират колко газ искат от Азербайджан през Украйна и чак след това той идва. Заявките се правят на търг. Ако обаче Фицо и/или Орбан водят политическа война по други важни за Киев въпроси, търговете просто не се провеждат.

И, разбира се, споразумение между Киев, Баку, Москва и Братислава (евентуално Будапеща), че Русия няма да бомбардира украинска газопреносна система.

Източник: РБК Украйна

Кремъл призна: Намаляват приходите от петрол и газ

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес