Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стана ясно кога фермерите ще получат остатъка от украинската помощ

10 октомври 2024, 16:14 часа • 316 прочитания

Остатъкът от 125 млн. лева по "украинската помощ" ще бъде разплатен към фермерите до края на ноември. Това съобщи служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова пред журналисти след среща с представители на земеделския сектор, засегнати от вноса на селскостопански продукти от Украйна.

Преструктуриране на бюджета

Тя припомни, че тъй като средствата не бяха включени в бюджета за 2024 г., се наложи преструктуриране за предоставяне на помощта.

След като правителството одобри допълнителните 200 млн. лева по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за 2024 г., днес те вече са по сметките на земеделските производители, посочи служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов, цитиран от БТА.

Още: Министър Тахов: Утре изплащаме 200 млн. лв. по украинската помощ

В понеделник, 7 октомври, правителството обяви, че е одобрило допълнителни 200 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за 2024 г., които да послужат за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лв. по "украинската помощ".

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов потвърди, че тези суми вече са получени. Той допълни, че резултатът от днешната среща ги удовлетворява и протестната готовност, която беше обявена, вече не е на дневен ред.

Още: "В протестна готовност": Земеделците си чакат парите по "украинската помощ"

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес