Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синдикатите: 1/3 от българите живеят около линията на бедност

18 април 2022, 10:20 часа • 3391 прочитания

Причините за инфлацията са на първо място - пандемията от коронавирус, много необезпечени пари, войната също катализира процесите. Проблемът не е в търговците. Това каза Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители". Не стоките поскъпват, а парите поевтиняват, каза още той. Експертът уточни, че се очаква намаляване на грамажите на някои стоки с цел компенсиране на цените.

Любослав Костов от КНСБ коментира, че има проблем на макроикономическо ниво, заради разликата във вноса и износа. Той добави, че правителството няма програма за управление. По думите му държавата трябва да си дефинира приоритетите, а все още няма програма какво ще се прави на фона на инфлацият.

Около 520 000 от българите са на минимална работна заплата и 800 000 са до минималната заплата - тоест 1/3 от българите са около линията на бедност, сочат данни на КНСБ.

Според Николов трябва да се гледат не само пазарите на дребно, а и на едро, откъдето вероятно идват високите цени.

При намаляване на очната ставка би могло да има ефект спрямо цените, каза Любослав Костов. Може да се мисли и за намаляване на акциза на горивата, добави от своя страна Богомил Николов.

Никой не говори за необлагаем минимум, а той може да остави повече средства в работещите на фона на инфлацията, заключи Костов. Той обясни още, че инфлацията е различна за всеки един човек. В тази връзка Николов поиска да се изчислява покупателната способност. Любослав Костов даде за пример таблицата на Евростат, където България е на последно място.

Още:Асен Василев: Инфлацията у нас дойде по-бързо отколкото в Европа 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес