Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще поскъпне ли олиото заради ниските добиви на слънчоглед?

22 август 2024, 14:55 часа • 959 прочитания

Два пъти по-ниски добиви на слънчоглед отчитат земеделските стопани през тази година. Причината за това е липсата на дъждове, топлото време и съответно недостига на вода за напояване.

Добивите са под очакваното

"Добивът на слънчоглед в Южна България се движи между 80 и 130 кг от декар, а в Северна - от 100 до 160 кг, което е много под очакваното и много под средното през последните години", съобщи пред БНТ Илия Проданов, председател нa Haциoнaлнaтa асоциация нa зъpнoпpoизвoдитeлитe.

Още: По-скъпо олио на хоризонта - производители се оплакват заради Украйна

Според преработвателите обаче, още е рано да се прогнозира дали ще има повишение в цената на олиото. "Всичко е в много начален етап с ниски добиви, ниска масленост и производителите, заради ниските добиви и ниската масленост на слънчогледа биха искали по-високата цена и биха я търсили. Друг в въпросът дали световния пазар би дал тази цена", посочи Пламена Димитрова, търговски представител.

По думите на Проданов потребителите могат да са спокойни, тъй като слънчоглед в България се произвежда предостатъчно. "Олиото е международен пазар. Не мисля, че има повод за притеснение относно цената на олиото. При нас цената на слънчогледа на едро се движи между 80 и 82 ст. в момента", поясни той.

В момента средната цена на олиото в търговската мрежа е около 2,60 лв. за литър.

България забрани вноса на слънчоглед от Украйна до края на ноември

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес