Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

25 април 2024, 16:37 часа
Реклама

Дълбокият застой, обхванал европейските пазари на недвижими имоти след скока на разходите по заемите, се задълбочава в началото на годината, като сделките паднаха до най-ниските си нива от 2011 г., предава Bloomberg.

Общата сума на продажбите от 34,5 млрд. евро за първото тримесечие е с 26% по-ниска спрямо вече понижените нива година по-рано, сочат изчисленията на MSCI Real Assets. Това е седми пореден тримесечен спад, като несигурността относно сроковете на намаляване на лихвените проценти задълбочава пропастта между ценовите очаквания на купувачите и продавачите.

ОЩЕ: Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Офис имотите – най-голямата част от пазара на търговски недвижими имоти – са водещи в спада през първото тримесечие, като обемите им са намалели с 45%. Данните за Париж в частност са особено мрачни. Във френската столица е регистрирано най-лошото досега тримесечие по отношение на продажбите на офиси, със сключени само 8 сделки на обща стойност под 500 млн. евро.

Снимка: iStock

По-високите лихвени проценти доведоха до рязка корекция на пазара за недвижими имоти в Европа, изострена от променящите се модели на работа и нарастващите екологични изисквания, които са особено тежки за старите офис сгради. Но тъй като се очаква лихвите да се понижават в рамките на няколко месеца, а инфлация се забавя, много потенциални продавачи остават с надеждата, че цените скоро да започнат да се намаляват.

„След много бавната 2023 г. имаше надежди, че европейските инвестиции в имоти ще започнат да се покачват през първото тримесечие на 2024 г. Но продължаващото и понякога болезнено пренастройване към края на исторически ниските лихвени проценти означава, че пазарът остава трудно място за трансакции.“, казва Том Лийхи, ръководител на отдела за изследване на недвижимите активи на MSCI.

ОЩЕ: Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Въпреки че повечето продавачи се придържаха към своите ретроспективни счетоводни стойности и се съпротивляваха на намаленията на цените, някои нямаха избор поради падежа на дългови плащания или изтичане на срока на финансиране. Това постепенно създаде достатъчно трансакционни доказателства, за да накара стойностите на имотите да паднат, повишавайки очакванията, че пазарът ще намери дъно и обемите може да започнат да растат.

Но несигурността за намаляването на лихвените проценти удължи погрешните очаквания, като някои доставчици сега са по-уверени, че цените ще се възстановят, въпреки че офертите продължават да отразяват повишените разходи за заеми. Моделирането на MSCI установи, че още има разлика от 20% между исканите цени за офиси в Лондон и постигнатите стойности на завършените сделки.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес