Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рязко забавяне на икономическата активност в еврозоната

21 юни 2024, 13:44 часа
Реклама

Икономическата активност в еврозоната се понижава рязко през юни на фона на спад на търсенето. Това сочат данните от ключово проучване на Hamburg Commercial Bank, съставено от S&P Global, предаде Ройтерс.

Забавяне в сектора на услугите

Секторът на услугите в страните от валутния съюз, който оказва подкрепа на икономиката на еврозоната, показва известни признаци на забавяне на бизнес активността. Сривът на промишленото производство също се задълбочава, посочват авторите на изследването.

Още: Бизнес активността в еврозоната покори 1-годишен връх

Предварителният индекс на мениджърите по доставките на фирмите от сектора на услугите в еврозоната РMI през този месец намалява до 52,6 пункта при 53,2 пункта през май. При промишления сектор показателят се понижава до шестмесечен минимум от 45,6 пункта при 47,3 пункта през миналия месец.

Така предварителният общ индекс, разглеждан като добър показател за състоянието на икономиката на еврозоната, през юни спада до 50,8 пункта, спрямо 52,2 пункта през май. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха показателят да се повиши до 52,5 пункта през юни.

Въпреки това за четвърти пореден месец индексът е над нивото от 50 пункта, което е сигнал за растеж на икономиката, отбелязва Ройтерс.

"Европейската централна банка, която понижи водещите си лихви през юни, може да приеме, че това решение е оправдано, тъй като данните показват отслабване на повишаването на цените сектора на услугите в еврозоната", посочва Сайръс де ла Рубия, главен икономист на Hamburg Commercial Bank.

Още: Анализ: Еврозоната ще е четвъртата по големина икономика в света през 2075 г.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес