Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работиш за кратко в чужбина, не вземаш голямо обезщетение за безработица в България: ГЕРБ искат така

11 юли 2024, 16:28 часа • 2777 прочитания

Тези, които работят за кратко в чужбина, да не получават по-големи обезщетения за безработица от осигурявалите се в България. Това предложение за промяна в Кодекса на труда прави парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

"Вносителите от ГЕРБ-СДС предлагат при формиране на размера на обезщетенията за българите, които работят за кратък период в държава-членка на ЕС, да се взимат предвид доходите им за последните 24 месеца. По този начин ще се постигне по-голяма справедливост и ще бъдат избегнати евентуални злоупотреби при изплащане на средствата", пише в прессъобщение на ГЕРБ: Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Дяволът е в детайлите

В качения на сайта на парламента законопроект обаче всъщност няма и дума за това – поне към момента на публикуване на настоящия материал. Там единствено е отразена другата промяна, за която се говори в официалното прессъобщение – да може бащата да ползва отпуска по майчинство, ако майката или осиновителката е лишена от родителските права. Всъщност според предложението не става въпрос само за случаи с лишаване от родителски права, а още и ако майка на дете до 2-годишна възраст и осиновителка на дете до 5-годишна възраст почине или заболее тежко, поради което не може да се грижи за детето, бащата (осиновителят) да вземе съответната част от отпуските при раждане или осиновяване за отглеждане на дете.

Още: В повече от половината общини в България заетостта е около и под 50 %

Предвид липсата на текст за обезщетенията за безработица в качения на сайта на парламента законопроект обаче не е ясно за каква правна дефиниция на "кратък срок" става въпрос в случая.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес