Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прогноза: Пътуващите със самолет ще се удвоят в следващите 20 години

18 юли 2024, 15:25 часа • 572 прочитания

Броят на пътуващите със самолет ще се удвои през идните две десетилетия спрямо отчетените миналата година 4,3 милиарда. Това сочи прогнозата на  Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана от Франс прес.

Още: Кога е открита първата гражданска въздушна линия у нас?

Годишният пътникопоток се очаква да се увеличава средно с 3,6 на сто на година до 2043 г. спрямо прогнозирания ръст от 9,7 на сто за текущата година, посочва IATA.

Къде ще се увеличат най-много?

Най-бързият темп ще бъде в Азиатско-тихоокеанския регион - средно 4,8 на сто, подхранван от страни като Индия (6,9 на сто) и Китай (5,8 на сто), но и Тайланд и Виетнам (по 6,4 на сто за всяка).

Пътниците в Африка и Близкия изток ще се увеличат с 3,6 на сто, а в Латинска Америка и Карибите - с 2,9 на сто.

Развити пазари като Северна Америка и Европа ще отбележат растеж от съответно 1,7 и 2 на сто, според експертите на IATA, цитирани от БТА.

Предизвикателство за борбата с климатичните промени

Очакваният скок в трафика обаче, може да постави под още по-голям натиск авиопревозвачите да допринесат за борбата с климатичните промени и да постигнат "нетната нула" във въглеродните емисии до 2050 година.

Авиотранспортът в момента допринася за по-малко от 3 процента от световните емисии на въглероден диоксид, но често е обект на критики, тъй като обслужва много малка част от световното население.

Още: Самолетите скоро ще летят с електронно гориво. Как ще се отрази това на цените?

Авиокомпаниите залагат най-вече на засилено производство на устойчиви авиационни горива, произведени чрез използване на възобновяеми източници. Мащабното производство на такива горива обаче, би изисквало огромни инвестиции.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес