Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предложение: Фирмите да декларират през 3 месеца материалните си запаси

24 септември 2024, 07:20 часа • 450 прочитания

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане пакета промени в данъчните закони за догодина. Наред с някои облекчения и смаляване на бюрокрацията се предлагат и мерки с обратен ефект, които за ужас на предприемачи и счетоводители ще увеличат "писането" и "декларирането", пише в. "Сега".

ОЩЕ: Десетки хиляди "пропуснали" да декларират хонорари и субсидии пред НАП

Какво са промените?

НАП и МФ явно са преценили, че трябва да втвърдят подхода, защото предлагат фирмите да бъдат задължени в края на всяко тримесечие да подават декларации за наличните дълготрайни активи и материални запаси. Причината - съмнения, че много предприятия си спестяват плащането на данъци, като водят за налични в склада стоки, които всъщност са продали.

"Целта е да се изследват всички факти и обстоятелства, свързани с упражненото право на данъчен кредит за наличните дълготрайни активи и материални запаси, както и за наличието на сделки, сключени при условия, водещи до отклонение от данъчно облагане", се посочва в мотивите за промяната.

ОЩЕ: Голяма щета за бюджета: Разкриха схема за укриване на данъци при търговия със зърно и торове

"Данните ще се предоставят от текущата счетоводна отчетност и обхващат сумата на наличните дълготрайни активи с данъчна основа при придобиване, производство или внос, равна на или по-голяма от 5000 лв.", предвижда законопроектът, публикуван за обществено обсъждане.

Какво мисли бизнесът, предстои да стане ясно, но едва ли ще приветства новата бюрократична мярка. Най-лошото е, че заради данъчните тарикати ще бъдат натоварени с допълнително бреме и коректните фирми.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес