Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-малките фирми ще бъдат товарени с по-висока такса за обжалване на обществени поръчки

07 март 2016, 07:14 часа • 3418 прочитания

Правителството пусна за обществено обсъждане проект на нова тарифа за таксите, които се събират при обжалване на обществените поръчки. В документа се предвижда фирмите да плащат между 1000 и 5000 лева за оплакване до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Отделно, ако решат да продължат оспорването в съда, това ще им струва от 500 до 2500 лева.

Колко точно ще е размерът на таксата зависи от големината на обществената поръчка. Ако прогнозната стойност, обявена от възложителя, е до 1 млн. лева, жалбата пред КЗК ще струва 1000 лева. При стойност на заданието до 5 млн. лева таксата ще е 3000 лв., а за всички по-едри поръчки - 5000 лева. За оспорване на следваща инстанция - във Върховния административен съд, фирмите ще дължат 50% от размера на таксите, предложени за оплакване пред КЗК, обяснява в. "Сега".

Тази тарифа трябва да заработи от 16 април, когато ще влезе в сила новият Закон за обществените поръчки. Действащата в момента тарифа, която бе приета през юли 2014 г. в последните дни на кабинета "Орешарски", бе посрещната на нож от бизнеса, защото въведе пропорционално определяне на таксите - 2% от прогнозната стойност на обществената поръчка, но не по-малко от 850 лева и не повече от 15 000 лв. На фона на тези числа излиза, че бъдещата тарифа ще оскъпи обжалването на най-дребните поръчки, в които могат да участват и по-малки фирми, и обратно, при най-едрите търгове тежестта на оспорването ще намалее с две трети.

За по-малко от три години в България правото на бизнеса да оспорва процедури, в които се харчат обществени пари, драстично и неотклонно поскъпва. До юли 2014 г. таксите бяха 850 лева за по-малките поръчки и 1700 лева за по-големите. Оправданието на управляващите е, че таксите не бива да са ниски, защото тогава фирмите ще се жалват за щяло и нещяло и КЗК и съдът няма да смогват да разглеждат жалбите.

Дни преди правителството "Борисов" да предложи нова тарифа за таксите, Върховният касационен съд се произнесе, че тарифата "Орешарски" е незаконна. Делото във ВАС бе заведено още през 2014 г. от фондация "Право и интернет", "Идеин" и "Фиеста травел" - участници в поръчка за антикорупционно обучение на чиновници. Техният консорциум бил класиран на второ място и те обжалвали решението в КЗК, като внесли такса от 850 лева. Но междувременно кабинетът "Орешарски" приел новата тарифа и комисията им поискала 5666 лева, за да разгледа казуса им. Тогава трите организации завели дело срещу тарифата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес