Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От четири месеца няма поскъпване на храните: Говори директорът на стоковите борси

31 май 2024, 10:38 часа
Реклама

Има траен спад на цените на храните, наистина с много малко, но тенденцията четвърти месец е в посока само надолу, като причината е в по-масовото предлагане на плодове и зеленчуци. Това заяви пред БНР Владимир Иванов - председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

"При основните хранителни продукти имаме трайно задържане на цените. Може би вече девети месец почти сме без промяна", отчете той и добави, че единственият продукт, който трайно тръгва надолу, е захарта.

Цените

"Цената на брашното е в постоянни граници, почти без изменение. Варивата също се успокоиха. По отношение на боб, ориз буквално повече от 9-10 месеца сме почти без промяна - като тенденция. Устойчиво, стабилно, динамично равновесие. Месото спрямо миналата година е с около 10% нагоре, но това е най-малкото, което можеше да се случи след това, което изживяхме като процеси през 2021, 2022 и 2023 г.", каза председателят на ДКСБТ.

Още: Добри новини за храните на борсите

За млечните продукти Иванов посочи, че кашкавалът се стабилизира на около 17 лв. на едро, а сиренето - около 11 лв., което е почти без промяна спрямо нивата от миналата година. "С около 4% средно при кашкавал, сирена, масло имаме изменение в посока нагоре. Киселото мляко е с 2%, прясното мляко - с 6%. Това са нормални вариации на цените", обясни той.

Имаме по-нисък темп на спада на цените в следствие на времето, подчерта Иванов и добави, че климатът е най-мощният фактор, който влияе на плодовете и зеленчуците.

"Пазарът е много стабилен. Интересът на търговците и на пазара преодоля геополитическите напрежения", подчерта той.

Председателят на ДКСБТ очаква тенденциите да се запазят и през летните месеци. Той прогнозира намаление на цените на пресните плодове и зеленчуци, характерни за сезона, като пиковите точки за най-ниски стойности ще са през юли и в началото на август.

Още: Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес