Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: "Боташ" не ни е отказал предоговаряне, ето колко фактури дължим на компанията

08 август 2024, 18:55 часа • 7724 прочитания

Не бих правил крайни изводи по отношение на възможността да бъдат предоговорени условията с "Боташ". Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на блиц-контрола в Комисията по енергетиката. 

Припомняме, че 49-ото Народно събрание задължи министъра да предоговори споразумението с турската компания, което се оказа неизгодно за страната ни. Решението беше взето при гласуване на доклада на специалната временна комисия, създадена по темата в миналия парламент. 

Според събраната от комисията информация договорът е сключен в полза на турската страна и води до големи загуби за българската икономика. Инициативата "Български елфи", която нашумя с данни за "Турски поток", твърди, че в договора с "Боташ" е предвидено България да плаща за капацитет за разтоварване и пренос на газ на турската компания и без да ги използва. Клаузите take-or-pay, при които плащаш, независимо дали потребяваш, са нещо стандартно в такива договори - въпросът тук обаче е какво точно е договорено с "Боташ". ОЩЕ: Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Имало е писмо от "Боташ"

Министърът коментира пред енергийната комисия информацията на международния тинк-танк ICIS, разпространена и от медиите в България, където се твърди, че "Боташ" е изпратила писмо до "Булгаргаз", в което турската компания ни отказвала предоговаряне на споразумението, подписано през 2023 г. ОЩЕ: Твърдения: "Боташ" е отхвърлила искането на България за преразглеждане на газовия договор

Министърът потвърди, че има такова писмо от "Боташ" към "Булгаргаз", което е в отговор на предложението на българското дружество, отправено на 5 юли.

"Това писмо е от 18 юли тази година. Това не означава категоричен отказ, това означава изразяване на позиция от страна на "Боташ", уточни Малинов. 

Хронологията след въпросното писмо

"Още на 19 юли "Булгаргаз" е отговорил на това писмо и са изразили своята позиция, като категорично са поддържали и продължават да поддържат тяхното първоначално предложение. Вследствие - на 1 август по покана на "Боташ" "Булгаргаз" са провели среща в Истанбул, където са запознали в подробности турската компания с предложението, след което беше моята среща с министъра на енергетиката и постигнатото съгласие на 15 август в София да продължат преговорите", каза Малинов. 

Неплатените фактури към турската компания

В рамките на заседанието имаше въпрос към енергийния министър на каква стойност са двете неплатени фактури към "Боташ".  

На въпросът обаче отговори директорът на "Булгаргаз" Веселин Синабов, който уточни, че не сме платили само услугата за месец юли и тя е на стойност около 15 млн. долара. ОЩЕ: Енергийният министър разговаря с турския си колега за договора с "Боташ"

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес