Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини за финансите на Аржентина: Кандидат-президент с важна среща с МВФ

18 август 2023, 19:23 часа • 1845 прочитания

Кандидат президентът на Аржентина Хавиер Милей се срещна днес с представители на МВФ, броени дни след като шокиращите резултати на първичните избори предизвикаха хаос на пазарите на страната, която отдавна е в дълбока икономическа и финансова криза, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс. 

Какъв е резултатът от срещата?

Милей, който е депутат в Конгреса, е участвал на срещата заедно със своите икономически съветници Карлос Родригес, Роке Фернандес и Дарио Епщайн. От другата страна на масата са седели (виртуално) директорът и зам.-директорът на МВФ за западното полукълбо Родриго Валдес и Луис Кубеду, както и (реално) шефът на мисията на Фонда за Аржентина Ашвид Ахуя и представителят на МВФ в страната Бен Келмансън. ОЩЕ: Повишаването на лихви продължава. Една страна ги вдигна до 118%

Говорител на Фонда изтъкна, че разговорите с Милей и неговия екип "са били добра възможност за обмен на мнения относно сегашното икономическо състояние на Аржентина, както и начин да разберат повече за приоритетите на неговата икономическа политика".

Как започна хаосът на пазара в Аржентина?

Всичко започна с изборите. Десният либертарианец Милей получи 30 на сто от гласовете на неделните първични избори, изпреварвайки представителите на основния консервативен блок Патрисия Булрич, взела 28 на сто, и на левоцентристките управляващи перонисти Серхио Маса, спечелил 27 на сто.

Изненадващият резултат обаче предизвика хаос на фондовия и валутния пазар в Аржентина, принуждавайки централната банка да вдигне основната лихва до 21 на сто, а правителството да девалвира националната валута с 18 на сто. ОЩЕ: Fitch: Аржентина е близо до фалит

Първичните избори са своеобразно предупреждение какво може да се случи на общите избори на 22 октомври, когато страната ще избира президент, вицепрезидент, членове на Конгреса и губернатори на повечето провинции.

52-годишният Милей има ексцентрични икономически идеи, включващи доларизация на икономиката, разпускане на централната банка, орязване на правителствените разходи и намаляване и отмяна на много данъци.

Какви дългове има Аржентина към МВФ?

Аржентина е най-големият длъжник на МВФ с дълг от 44 милиарда долара. Изпълнителният съвет на Фонда се събира на 23 август, за да обсъди отпускането на страната на транш от 7,5 милиарда долара, след като през юли Буенос Айрес постигна споразумение по два раздела от програмата си с МВФ. Страната се нуждае спешно от парите, тъй като валутните й резерви са изчерпани, а песото е в състояние на свободно падане. ОЩЕ: Как Аржентина падна в капана на бедността

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес