Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Нещата вървят гладко": Шефът на Българската петролна и газова асоциация за търсенето на неруско гориво

19 август 2024, 09:14 часа • 575 прочитания

Колегите от рафинерията имаха възможност да намерят други източници на петрол, нещата вървят изключително гладко и добре. Това каза в сутрешния блок на бТВ Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация във връзка със забраната за внос на руски петрол в страната. 

Той уточни, че това се е случило плавно и спокойно.

Припомняме, че от 1 март тази година беше спряна работата на "Лукойл" с руски нефт. От тази дата депутатите въведоха забрана за износ на горива, произведени от руски петрол.

Ембаргото за внос на руски нефт бе въведено от Европейската комисия през март 2022 г., като идеята бе да се ограничат приходите на Кремъл, с които финансира войната срещу съседката си Украйна. България обаче поиска изключение до края на 2024 г., а мотивът на кабинета "Петков" бе невъзможността на "Лукойл Нефтохим" да работи с неруски петрол.

 На 9 ноември брюкселското "Политико" публикува разследване, според което "Лукойл" е използвал вратички в нормативната уредба, за да нарушава европейското ембарго, използвайки България, а Кремъл е използвал парите за финансиране на войната. ОЩЕ: След дерогацията на "Лукойл": Българската петролна и газова асоциация уверява, че няма да има шоково поскъпване на горивата 

Цените на горивата в момента

"Цените на горивата със сигурност са доста изгодни и добри. Не видяхме никакво лятно поскъпване, което многократно казвам, че не съществува, защото не идва от нас, а от международните пазари", коментира Бенчев. 

По думите му характерно за българския пазар е голямото потребление на дизел и пропан бутан.

"Хората избират това гориво, което е най-евтино", смята той. 

Кризата в Близкия изток и горивата

Той прогнозира, че проблемът ще възникне, ако бъде замесена страна производителка. "Ако бъде затворен например Омрузкия пролив. Това е възможно да се случи, но е много малко вероятно. Тогава може да видим много сериозни стойности на петрола", смята Бенчев. ОЩЕ: Два противоположни фактора определят цената на петрола

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес