Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можеше да е България: Румъния спечели завод за батерии и 8000 работни места (ВИДЕО)

29 септември 2023, 10:47 часа • 8602 прочитания

Започна трескаво търсене на инвеститори за въглищните райони, които да създадат нови производства и да отворят нови работни места, за да се подсигурят хората в Стара Загора, Перник и Кюстендил със стабилна работа и доходи, след като постепенно се затворят въглищните централи.

В същото време в началото на август стана ясно, че в Румъния, бeлгийcĸaтa Аvеѕtа Ваttеrу аnd Еnеrgу Еngіnееrіng (АВЕЕ) щe изгpaди завод зa бaтepии зa aвтoмoбилнaтa индycтpия в Гaлaц - новината беше отразена и от "Ройтерс". Инвecтициятa e oцeнeнa нa 1,4 милиapдa eвpo. Фaбpиĸaтa в Гaлaц щe имa ĸaпaцитeт oт 22 GWh гoдишнo. Πpeдвиждa се и изгpaждaнeтo нa зaвoд зa peциĸлиpaнe нa бaтepии c ĸaпaцитeт 50 000 тoнa/гoдишнo. Цeлият пpoeĸт, нaй-гoлямaтa инвecтиция в тaзи oблacт в Румъния, щe cъздaдe oĸoлo 8 000 нoви paбoтни мecтa, ĸaĸтo в caмaтa фaбpиĸa, тaĸa и в пapтньopcĸи ĸoмпaнии. Очаква се фабриката да заработи през 2026 г. Bъв втopaтa фaзa нa пpoeĸтa АВЕЕ пpeдвиждa дpyгa инвecтиция oт oĸoлo 200 милиoнa eвpo зa paзвитиeтo нa зaвoд зa peциĸлиpaнe нa бaтepии и eлeĸтpичecĸo oбopyдвaнe c ĸaпaцитeт oт 50 000 тoнa гoдишнo. Taзи втopa фaзa тpябвa дa бъдe изпълнeнa пpeз 2028 - 2030 г.

Освен това, ABEE вече подписа договор със Северна Македония за изграждане на завод за производство на системи за електрически батерии за автомобили.

ОЩЕ: Кабинетът се отказа от спорния проект за батерии по Плана за възстановяване

А можеше да е България

Защо новината не е българска? Защото проектът за батерии, заложен в предишната версия на Плана за възстановяване и устойчивост, беше хулен, критикуван и саботиран, за да може сега да отпадне от Плана заради забавяне с повече от една година, според критериите на ЕК.

Още от миналата пролет, по време на предишния редовен кабинет на ПП, ГЕРБ и депутатът им Делян Добрев наричаха проекта "лобистки". Ето и какво говори Добрев систематично пред българските медии:

  • "Проектът за изграждане на завод за батерии е скандален. За милиарди левове ще си купим батерии, които като им свърши животът, ще дадем още много пари, за да ги рециклираме. Българската енергетика няма полза от батерии".
  • "Не защото сме опозиция, а защото се предлага проблемите в енергетиката в България да бъдат решавани с батерии. Това е изключително несериозно. Те не са по-различни от батериите в дистанционното, само че са сложени в по-големи кутии и са навързани една за друга."
  • "За милиарди левове ще си купим батерии, които като им свърши животът, ще дадем още много пари, за да ги рециклираме."

И батериите отидоха в Румъния с 8000 работни места, които бяха жизненоважни точно в момента за Старозагорския регион. А политическите партии продължават да злоупотребяват с хората в региона с лъжливи предизборни обещания за запазване на ТЕЦ-овете доживот и засилване на страховете им от неизбежния, макар и плавен, преход. И вече не се крият.

Деян Дяков, водач на листата с кандидати за общински съветници на "Левицата!" в Стара Загора, организира протести на "Мини Марица Изток" заради решението на кабинета да приеме плановете за въглищните райони на извънредно заседание. Нищо, че именно тези планове ще донесат крайно необходимите 1,4 милиарда лева, за да има наистина работа за хората от тези региони след няколко години. Но по-важно за политиците е да имат някое местенце в местната власт след 29 октомври: Недоволни енергетици блокираха основни пътни артерии

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес