Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мащабно проучване за нарушенията на трудовите права започна КНСБ

21 март 2023, 13:00 часа • 1061 прочитания

КНСБ стартира национално проучване за нарушения на трудовите права в България. За тази цел конфедерацията изгради онлайн платформа за мониторинг на нарушенията и индивидуално консултиране на работниците.

Допитването е под формата на анкета, която включва идентифицираните до момента най-чести нарушения на трудовите права и ще позволи постоянно наблюдение на проблемите на работното място, съобщи Ангел Кирянов – юрист от КНСБ в Смолян.

След попълването на анкетата работниците и служителите ще получават автоматично правна консултация по посочените от тях нарушения.

С националното допитване КНСБ ще проучи реалното състояние на трудовите права, изследвайки нарушения при заплащането на труда, работно време и почивки, отпуски, прекратяване на трудовото правоотношение, започване на работа, здравословни и безопасни условия на труд, социално осигуряване, колективно трудово договаряне, спазване на синдикални права.  

Резултатите от проучването могат да се проследят в реално време, уточняват от синдиката. 

Първият му етап ще продължи до 7 април, след което КНСБ ще оповести обобщените резултати чрез своя годишен доклад за нарушения на права, свързани с упражняване правото на труд в България.

Освен индивидуални консултации на база посочените нарушения в анкетата, работниците и служителите могат да получат отговори на въпроси, свързани с трудовите права, и чрез вграден чатбот в сайта на КНСБ. Тази онлайн консултация също е безплатна.

Още по темата: 

Димитър Манолов: Може и да не се стигне до масови стачки

Синдикатите в столичния градски транспорт ще преговарят за по-високи заплати

1000 лв. минимална заплата от 2024 г. искат синдикатите

 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес