Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МАЕ: Производството на ток от ВЕИ ще продължи да нараства

09 октомври 2024, 12:10 часа • 247 прочитания

Целта за трикратно увеличение до 2030 г. на капацитета за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), договорена на Световната конференция за климата през миналата година, е постижима. Това се посочва в анализ на международната агенция по енергията (МАЕ), представен днес в Париж и цитиран от ДПА и БТА.

Увеличение с 2,7 пъти

Очаква се капацитетът на възобновяемите източници да се увеличи с 2,7 пъти до 2030 г. и те да осигуряват близо половината от потреблението на електрическа енергия, отбелязва МАЕ.

Още: Експерти: Забавянето на решенията за ВЕИ ще струва на България милиарди

Политиките за опазване на околната среда и за постигане на енергийна сигурност, провеждани от редица държави, допринасят значително за нарастване на производството на електроенергията от ВЕИ. Те осигуряват възможност тя да се предлага на по-конкурентни цени в сравнение с електрическата енергия, произвеждана от електроцентралите, работещи с изкопаеми горива. Това повишава търсенето на възобновяеми енергийни източници от страна на бизнеса и на домакинствата.

На този фон се наблюдава нарастване на производството на слънчеви панели и на вятърни турбини. Увеличаването на дела на ВЕИ в енергийния микс се дължи основно на нарастването на използването им в Китай и на все по-голямото навлизане на пазара на фотоволтаичните инсталации, сочи анализът на международната организация.

Към 2030 г. около 60 на сто от увеличения капацитет на възобновяеми енергийни източници ще бъде инсталиран в Китай. От друга страна секторът на ВЕИ в Индия се развива с най-бързи темпове сред водещите икономики в света, отбелязва МАЕ.

Анализът на организацията сочи още, че фотоволтаиците ще съставляват 80 на сто от глобалния ръст на капацитета на възобновяемите енергийни източници. Това е резултат от изграждането на нови големи слънчеви електроцентрали, както и от увеличаването на броя на фотоволтаични панели, монтирани върху покривите на жилищни и офис сгради, и на производствени съоръжения.

Още: Готови ли сме за ВЕИ и трябва ли да се плашим от свободния пазар на ток? Енергиен експерт разяснява (ВИДЕО)

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес