Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайските автомобилни компании искат до 25% данък за конкурентите си от ЕС

20 юни 2024, 13:37 часа
Реклама

Китайските автомобилни компании призоваха Пекин да обложи конкурентите си от ЕС с вносни мита в размер до 25%, ако търговският блок наложи мита на автомобилите от Китай, съобщават местни държавни медии, цитирани от BBC.

Реклама

Съобщава се, че искането е било отправено на среща при закрити врата, организирана от Министерството на търговията на Китай, на която са присъствали и представители на европейски автомобилни фирми.

Мерките ще бъдат насочени към автомобили от ЕС с големи бензинови двигатели.

ОЩЕ: Китайските производители отговориха на европейските мита

Миналата седмица ЕС заплаши китайските производители на електрически превозни средства с мита до 38% от 4 юли.

Според статия, публикувана от акаунт в социалните медии, свързан с държавната телевизия CCTV, на срещата в Пекин са присъствали четири китайски и шест европейски автомобилни компании.

Снимка: iStock

Германският автомобилен гигант Volkswagen потвърди пред BBC, че е присъствал на срещата, но отказа да коментира какво е било обсъдено.

Други европейски компании, за които се съобщава, че са присъствали, включително BMW и Porsche, не са отговорили на исканията за коментар.

„Китайските автомобилни компании призоваха Пекин да обложи конкурентите си от ЕС с вносни мита в размер до 25%, ако търговският блок наложи мита на автомобилите от Китай, съобщават държавните медии на страната.

Миналата седмица ЕК обяви, че е стигнала до „временното заключение“, че китайските производители на електрически превозни средства ще бъдат обложени с мита, „ако дискусиите с китайските власти не доведат до ефективно решение“.

Снимка: iStock

Фирмите, които са сътрудничили на разследването, започнало през октомври, ще се сблъскат със средно 21% мито, докато тези, които не са го направили, могат да се сблъскат с мито от 38,1%.

Тези такси ще се прибиват към сегашната ставка от 10%, която се налага на всички електромобили, произведени в Китай.

Намесата на ЕС идва, след като миналия месец САЩ предприеха много по-смел ход да повишиха тарифата си за китайските електромобили от 25% на 100%.

ОЩЕ: Остра реакция на Пекин срещу новите европейски мита

Китайското правителство осъди решенията като протекционизъм и оттогава започна да предприема ответни мерки. По-рано тази седмица Китай започна разследване на вноса на европейски продукти от свинско месо.

Миналия месец Пекин сигнализира за подобен ход, като започна разследване на вноса на химикали от ЕС и САЩ.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес