Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайската икономика се забави през второто тримесечие

15 юли 2024, 12:05 часа • 514 прочитания

Растежът на БВП на Китай се забави до 4,7 на сто през второто тримесечие на настоящата година, като остава под очакванията на мнозинството от анализаторите.

Под очакванията

През тримесечието април – юни 2024 г. икономическото производство в Китай се разшири с годишен темп от 4,7 на сто, което е минимум спрямо първото тримесечие на 2023 г., разкриват най-новите данни на китайското Национално статистическо бюро. Анкета на Ройтерс сред икономисти прогнозираше ръст с 5,1 на сто.

Още: Големи компании местят производството си от Китай, ето къде отиват

През предходното, първо тримесечие китайският брутен вътрешен продукт (БВП) бе нагоре с 5,3 на сто на годишна база.

На сезонно коригирана тримесечна база китайският БВП се повиши с 0,7 на сто през второто тримесечие на 2024 г. Числото също е под прогнозата за ръст с 1,1 на сто, както и под резултата за първото тримесечие (1,6 на сто).

За първите шест месеца на годината, отнесено към същия период на 2023 г., икономическият растеж на Китай е 5 на сто. Правителството в Пекин си е поставило цел за икономически растеж от 5 на сто тази година, след като през миналата година регистрира 5,2 на сто, предаде БТА.

"Като цяло националната икономика продължи да се подобрява през първото полугодие по стабилен начин", което се дължи на подкрепата от политически стимули, възстановяване на външното търсене и развитие на нови качествени производителни сили, се казва в изявление на китайската статистика, цитирано от държавната агенция Синхуа.

Още: Китайската икономика поднесе изненада в началото на 2024 г.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес