Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как вървят продажбите на електромобили в България?

22 октомври 2021, 12:23 часа • 11734 прочитания

Продажбите на нови електромобили в България достигат 219 броя за първите 9 месеца на настоящата 2021 година, сочат данните на Европейската асоциация на автомобилните производители. Това е ръст от 177% спрямо същия период на миналата година, когато регистрациите от първи собственик на електромобил възлизаха на 79 броя.

Само за третото тримесечие, регистрациите на напълно електрически коли (BEV) у нас, достигат 96 броя – скок от близо 270% на годишна база. За сравнение, през третото тримесечие на миналата година, регистрациите бяха едва 26 броя.

Продажбите на плъгин хибридни електромобили (PHEV) в България достигат 69 броя от началото на годината, което е ръст от близо 138% на годишна база. През третото тримесечие са реализирани 20 регистрации от първи собственик, което е ръст от близо 82% спрямо същия период на 2020 година.

Продажбите на нови хибридни електромобили (HEV) у нас възлизат на 520 броя за първите 9 месеца на годината, което е ръст от близо 48% на годишна база. Само през третото тримесечие, регистрациите от първи собственик на хибриди, достигат 167 броя или скок от близо 40% на годишна база.

България е сред най-малките пазари за електрически коли в Европа, като след нас се нарежда единствено Кипър (64 регистрации на електрически коли за тази година).

От началото на годината в рамките на Европейския съюз са отчетени близо 569 хил. регистрации на нови електрически коли. Само за последното тримесечие, те достигат 212 хил. броя.

През третото тримесечие на 2021 година, пазарният дял на електрическите коли нарасна в ЕС за сметка на превозните средства, разчитащи на бензин и дизел.

Напълно електрическите коли и плъгин хибридите удвоиха дела си по време на разглеждания период, като вече заемат съответно 9.8% и 9.1% от пазара.

Регистрациите на хибридни леки автомобили оформя 20.7% от целия пазар в ЕС през последното тримесечие. По този начин те изпреварват дизеловите коли, превръщайки се във втората най-популярна опция в ЕС за първи път, пише в доклада на Европейската асоциация на автомобилните производители.

Пазарен дял по вид автомобил през третото тримесечие в Европа. Хибридите излизат на второ място за първи път;    Източник: ACEA

През третото тримесечие на тази година, търсенето на напълно електрически коли (BEV) в ЕС нараства с 56.7% до общо 212.5 хил. броя.

Четирите основни пазара в ЕС отчитат внушителни ръстове в продажбите на електромобили. Италия записва повишение на годишна база от 122%, Германия се радва на ръст от близо 63%, Франция отчита скок от близо 35%, а продажбите в Испания нарастват с близо 22%.

Плъгин хибридните коли (PHEV) също разширяват пазарния си дял в ЕС – ръст от 42.6% до 197.3 хил. регистрации през периода.

Италия отчита най-силен растеж от четирите основни европейски пазара – ръст от 130.6% за третото тримесечие. Следват Испания (+87.5%), Франция (+49.5%) и Германия (+37.5%).

Търсенето на хибридни електрически коли скача с 31.5% през последното тримесечие до близо половин милион продажби. По отношение на продадените обеми хибридите остават най-предпочитаната опция от страна на европейските потребители. Този растеж се подхранва допълнително от скок в търсенето в Централна Европа от близо 70%.

Още:

Спад от 21% в продажбите на нови коли у нас

Мартин Леков
Мартин Леков Отговорен редактор
Новините днес