Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инфлацията на Острова се забавя през април, но по-слабо от очакваното

22 май 2024, 12:08 часа
Реклама

Инфлацията във Великобритания се е забавила до 2,3% през април, съобщи Националната статистическа служба в сряда. Тя се доближава до целта на Английската централна банка, макар и да не отговаря на очакванията напълно, предава CNBC.

Реклама

Основният показател се е понижил от 3,2% през март, но икономисти, анкетирани от Reuters, очакваха по-рязък спад до 2,1%.

Инфлацията при услугите – ключова мярка, наблюдавана от АЦБ заради доминирането на сектора в икономиката на Великобритания и отражението му на отчетените в страната покачвания на цените – падна леко до 5,9% от 6%, което се размина с прогнозата от 5,5% както от проучване на Reuters и от АЦБ.

Снимка: iStock

Базисната инфлация, изключваща волатилните цени на енергоносителите, храните, алкохола и тютюна, се е забавила до 3,9% през април от 4,2% през март.

Драматичен спад в основния процент беше широко очакван поради годишния спад на цените на енергията. Вместо това инвеститорите бяха настроени да се съсредоточат върху основната инфлация и инфлацията на услугите, след като членовете на Английската централна банка посочиха, че са склонни да намалят лихвените проценти през лятото. Централните банкери обаче ясно подчертаха, че това ще зависи от новопостъпилите данни.

ОЩЕ: Инфлацията във Великобритания се забавя, но остава над прогнозните нива

След данните паричните пазари понижиха вероятността за намаляване на лихвения процент през юни до 15%, спрямо 50% по-рано през деня. Вероятността за съкращаване през август се оценява на 40%, по-малко от 70%.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес