Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция и Китай със споразумение в областта на корабоплаването

13 февруари 2023, 14:44 часа • 830 прочитания

Споразумение за стратегическо сътрудничество в областта на финансирането на корабоплаването подписаха Асоциацията на банковите и финансовите изпълнители на гръцкото корабоплаване и финансовият градски съвет на Луджиазми в Шанхай, Китай.

Гръцкият заместник-министър по морските въпроси и островната политика Костас Кацафадос заяви по време на събитието в петък, че споразумението "ще засили още повече отношенията между страните във финансовия сектор". Подписването на споразумението символизира трайното сътрудничество и силните връзки между два морски центъра, допълни той.

Под силата на споразумението двете страни ще създадат мрежа за сътрудничество, за да насърчат комуникацията между корабните компании и финансовите институции от двата международни корабоплавателни центъра, заявиха представители на двете страни.

ОЩЕ: Гърция очаква китайски туристи

През последните десетилетия Гърция и Китай изградиха стабилни отношения, основани на свързаността по морето. Гърците контролират 25 процента от световния океански търговски флот и взаимоотношенията с Китай, най-големият износител в света, са очевидни, отбеляза Кацафадос, цитиран от БТА.

През последните 15 години гръцките корабособствениците са построили над хиляда кораба в китайските корабостроителници на стойност над 50 млрд. долара, а вложенията на китайските банки в гръцкото корабоплаване възлиза на 3 млрд. долара, добавя още той.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес