Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готови са териториалните планове за зелен преход, ето кога ги пращаме на ЕК

09 август 2023, 10:49 часа • 1614 прочитания

Министерството на енергетиката и регионалното ведомство публикуваха плановете за териториално развитие на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Става дума за инвестиране на над 2 милиарда лева европейски средства за справедлив преход към зелена икономика.

"Тези планове засягат съдбите на десетки хиляди хора", каза премиерът Николай Денков.

Какво следва?

През следващите седмици плановете ще се обсъдят и по регионите, и със социалните партньори, за да се чуят всички предложения, да бъдат допълнени, ако е нужно, и до края на септември да бъдат изпратени до Европейската комисия за обсъждане. До края на годината се очаква те да бъдат приети - след провеждане на преговори, за да започнат инвестициите, посочи премиерът.

Още: Над 1,5 млрд. евро ще бъдат насочени към "зелени" проекти в транспортния сектор

"Тези планове предвиждат редица мерки, свързани не просто със запазване на работни места, а с развитие на регионите по-най съвременен технологичен и икономически начин. Двете министерства – на енергетиката и на регионалното развитие – през следващите години трябва да работят в много тясно сътрудничество с Министерство на икономиката и Министерство на иновациите и растежа, а също така с МОН", добави Денков.

Какво става с въглищните централи?

2038 година ще бъде крайният срок за закриване на производството във въглищните централи, а мащабното му ограничаване трябва да се случи до 2035 г.

Още пред 2025 г. производството от централи, работещи на лигнитни въглища, трябва да се ограничи рязко до 8 TWh, като след 2030 г. ще останат да работят минимален брой блокове, които ще се натоварват повече през зимата и лятото.

Още: "Политико": Стотици милиони евро за българските миньори са застрашени

Зелен водород - пътят след въглищните централи?

Предвидено е да се развият съвременни технологии, свързани с производството, разпространението и използването на зелен водород, възможности за производство на енергия от нови източници, които да допълват въглищните централи, възможности за привличане на инвеститори от съвсем ново поколение.

Също така трябва да се развие производството на батерии, на нови технологии, електролизьори за водород, каквито в България няма, посочи Денков.

"Да съчетаем европейските инвестиции с частни, за да може тези региони да продължат своето съществуване и да се превърнат в икономическото сърце на България", каза той.

Какво ще осигурят плановете?

Във вчерашния си отчет за втория месец от създаването на кабинета "Денков-Габриел" министрите посочиха сериозен напредък по още един важен акцент от управленската си програма, свързан с Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). "Благодарение на съвместната работа на няколко министерства, правителството наваксва сериозното забавяне в изготвянето на Териториалните планове за справедлив преход към зелена икономика. Плановете трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия, за да може страната ни да получи средства по НПВУ, с които да осигури на хората в регионите с въглищни централи сигурност и спокойствие за доходите им след години", гласи докладът.

Още: Бюджет с 3% дефицит и медицински хеликоптери: Какво свърши кабинетът за последните 30 дни?

През юли съвместните екипи на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на енергетиката заедно с Министерството на труда и социалната политика завършиха "първите смислени чернови на Териториалните планове за справедлив преход", посочиха още министрите.

През юли министърът на енергетиката Румен Радев се включи в дискусия за бъдещето на комплекса “Марица-Изток”. За 28 август е планирано следващо публично обсъждане с всички заинтересовани страни в Стара Загора.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес