Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Големи компании местят производството си от Китай, ето къде отиват

24 юни 2024, 14:38 часа • 50449 прочитания

На фона на напрежението между Пекин и Вашингтон редица компании пренасочват част от производствената си дейност от Китай към страни от Югоизточна Азия, предаде CNBC.

"Югоизточна Азия може да извлече значителни ползи от феномена "Китай+1", тъй като както чуждестранните, така и китайските компании диверсифицират своите вериги за доставки и своята бизнес дейност". Това посочва Куо-Йи Лим, съосновател и управляващ съдружник в компанията за рискови инвестиции Monk’s Hill Ventures.

Целта на стратегията "Китай+1" е да бъдат намалени рисковете за отделните компании, свързани с пълната им зависимост от китайския пазар или вериги за доставки. Този защитен механизъм включва разнообразяване на производствената дейност на фирмите чрез разширяване на присъствието им в други държави, без да напускат изцяло Китай.

Още: Бизнес лидерите в Европа очакват отношенията с Китай да се влошат

Инвестиции към АСЕАН

На този фон редица компании насочват все по-големи инвестиции към държавите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) .

Преките чуждестранни инвестиции в икономиките на Индонезия, Малайзия, Филипините, Тайланд, Сингапур и Виетнам нарастват до 236 млрд. долара през 2023 г. в сравнение със средно по 90 млрд. долара годишно между 2020 и 2022 г. Това се посочва в доклад на базираната в Сингапур банкова група OCBC.

Най-значителните инвестиции са осъществени от компании, базирани в САЩ, Япония, Европейския съюз, както и в САМИЯ Китай, отбелязват авторите на проучването.

Още: САЩ: Срещата на АСЕАН бе поражение за Китай

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес