Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финансовият министър: България ще поиска изготвяне на конвергентни доклади за еврото

24 февруари 2023, 10:18 часа • 1514 прочитания

България ще подаде молба за изготвяне на конвергентни доклади за еврото. Това каза министърът на финансите Росица Велкова - Желева по време на конференция "България по пътя към еврото". 

"Българската икономика е напреднала значително в подготовката си за въвеждането на еврото и за бъдещето си успешно функциониране в Еврозоната. Устойчиво протича процеса на номинална и реално конвергенция. 

По думите й критериите за държавния дефицит и дълга отговорят напълно на изискванията ни за членство в Еврозоната.  По отношение на стабилността на валутния курс, Велкоа обърна внимание, че българският лев се е присъединил към валутния механизъм 2.

"Страната ни полага за постигане на правна конвергенция, като работи за преодоляване на правните несъответствия, констатирани в конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ от 2022 г.", каза тя. ОЩЕ: Донев: Еврозоната ще допринесе страната ни да стане по-богата

"Следва да се осъществи ефективна практическа подготовка на икономиката, администрацията и гражданите за замяната на лева с еврото", обясни финансовият министър. 

По думите й страната ни е успяла да въведе еврото, заради неприети от последното Народно събрание законопроекти, които са условие за това. Тя обеща, че служебното правителство отново ще ги внесе в парламента.  ОЩЕ: Радев похвали служебния кабинет пред ЕК, че направил най-голямата стъпка към еврозоната

Стана ясно, че служебното правителство ще започне информационна кампания за еврото, която ще разясни на хората ползите от въвеждането му.  "Ще се подготвят инструкции към администрацията и бизнеса за работа с еврото", добави още тя. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес