Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кой готви предложението за промяна в ПВУ заради въглищните централи

17 юли 2024, 18:13 часа • 799 прочитания

Правителството е възложило на заместник министър-председателя и министър на финансите Людмила Петкова да внесе в Министерския съвет предложение за изменение на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), както и предложение по съдържанието на глава REPowerEU в срок до 11 септември 2024 г. За това разбираме от правителствените решения. 

Министерският съвет също така е одобрил доклада на Петкова по темата, като все още не се съобщава какво има в него.

Същевременно Петкова и министърът на енергетиката имат срок до 31 юли 2024 г. да запознаят Народното събрание с изготвените предложения за промени и с хода на преговорите с Европейската комисия.

Предоговарянето на ПВУ

Припомняме, че 48-ото Народно събрание единодушно реши да задължи Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост. Това се случи, след като ресорната енергийна комисия в парламента стигна до общо решение, подкрепено от всички групи, за предоговаряне на плана в частта "Енергетика", а тази сутрин на извънредно заседание то беше гласувано.

 Решението предвижда от плана да отпаде поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% спрямо базовата 2019 г. Предвидено е да отпаднат и всички реформи и инвестиции в плана, свързани с тази цел. Това според депутатите ще позволи на въглищните електроцентрали да работят без ограничения до 2038 г. ОЩЕ: Въглищните централи може да работят до 2038 г., НС възложи промени в Плана за възстановяване

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес