Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийният министър: Държавата трябва да е собственик на новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

20 ноември 2023, 17:18 часа • 2069 прочитания

Държавата трябва да бъде собственик на двата нови енергоблока, които предстои да бъдат изградени в АЕЦ "Козлодуй". Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев пред журналисти.

Държавни гаранции

По думите му България ще даде три млрд. лв. държавни гаранции на проектантските компании при договарянето с банките, за да получат най-добрите лихвени условия за финансиране изграждането на 7-и и 8-и блок на централата. 

Още: Учен: България се нуждае от още четири ядрени реактора

Страната ни очаква техническия доклад за изграждането на двата енергоблока до април 2024 година, каза още министърът на енергетиката, цитиран от БНР.  "Това ще има отношение към ядрената част от тяхната инженерингова доставка, тоест това, което ние жаргонно наричаме "ядрен остров". Това няма отношение към съпътстващата част, паропроизводството, съответно генераторите, електрогенераторите. И няма отношение към самото строителство, тоест към строителната част.

На тъмно ли са процедурите?

"Това са процедурите, по които вървим. Със сигурност са на светло, а не на тъмно, най-малкото, защото на мен не ми е известен проблем с електроснабдяването и подсигуряването на светлина", иронизира министърът съименника си Румен Радев.

Още: Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистралите - на тъмно, скочи Радев

Преди месец правителството обяви, че изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да започне, като според премиера Николай Денков реакторът трябва да бъде готов за десет години. Дадена беше зелена светлина и на проекта за осми блок, чието изграждане се очаква да започне до няколко години.

Намерение за участие в проекта заяви американската компания "Уестингхаус", която ще достави технологията, а строителството ще бъде извършено от други фирми, между които и български.

За евентуална оставка

Министърът на енергетиката коментира и поисканата му оставка от ДПС по време на дебата за прекратяване на дерогацията през миналата седмица, когато Хамид Хамид нарече министрите на икономиката и енергетиката "адвокати" на "Лукойл". "Да ви кажа, аз не чух това тогава. Това, което чух е, че искат оставката на двама министри. Така и не разбрах на кои двама министри. Няма никога проблеми с оставка. Не мисля, че това изобщо е интересно", коментира Радев.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес