Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийният министър спира договора за разширението на "Чирен" до приключване на проверката

14 август 2024, 10:05 часа • 1647 прочитания

Предвиждам още днес да разпоредя на органите на управление на БЕХ и на "Булгартрансгаз" изпълнението на договора за разширението на "Чирен" да бъде спряно до приключване на проверката. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на брифинг в министерството във връзка с проверката на Европейската прокуратура в "Булгартрансгаз". 

Проверката

Припомняме, че вчера екипът на Лаура Кьовеши влезе в офисите на "Булгартрангаз" заедно със служители на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), за да разследват разширяването на газохранилището в Чирен с пари от ЕС.

"Благодаря на ръководството на "Булгартрангаз", както и на служителите на ГДНП и на Европейската прокуратура за професионалното, експертно и добросъвестно поведение по време на извършената вчера проверка. Както вчера, така и за в бъдеще ще бъде оказвано пълно съдействие на правораздавателните органи на България и ЕС по отношение на извършване на проверки с цел установяване на обективната истината и защита на националните интереси на България", заяви министърът. 

Той изрази увереност, че един професионален, обстоен и експертно задълбочен анализ на база събраните документи, ще докаже взетите решения.

Министърът отбеляза значимостта на проекта за диверсификацията на доставките на природен газ, както и статута и ключовата роля на Чирен за националната сигурност на България и призова всички процесуални действия да бъдат извършени в най-кратки срокове, за да няма забавяне в реализацията на проекта и да не се допусне загуба на европейско финансиране. 

"Темата да не бъде полизирана и да не бъде използвана в рамките на предстоящата предизборна кампания, а същата да бъде разглеждана строго професионално", призова министърът. 

На въпрос кой би имал интерес от забавяне на проекта, министърът отговори с въпрос: "Кой би имал интерес предвид зависимостта й в предходни периоди от конкретни източници на доставки на природен газ?". ОЩЕ: Кьовеши разследва и разширяването на Чирен: Мнение на експерт и притеснителен сигнал 

Поръчката вече е проверявана

Той разкри, че обществената поръчка, която е основен предмет на проверката, а именно разширението на подземно газохранилище в частта му подземен фонд, вече е била обект на проверка от АДФИ, която е компетентният орган на територията на България.

"Тази проверка е извършена в рамките на настоящата 2024 г. Заключенията от доклада на АДФИ са публични на интернет страницата, като при откриване, провеждане и сключване на договора не са установени нарушения и поръчката е проведена при спазване на всички законови изисквания. 

Няма финансова щета

Министърът увери, е няма финансова щета заради договора за разширението на Чирен. "Искам да отбележа, че към настоящия момент по визирания договор няма извършени никакви строителни дейности по сондиране на сондажите, няма актуване на такъв тип дейности, няма предявени искания за плащане от страна на изпълнителя към "Булгартрансгаз", съответно няма извършени плащания. Няма никаква възможност за нанесена финансова щета към дружеството", подчерта още Малинов. ОЩЕ: ЕК одобри парите за разширяването на газохранилището в Чирен

Ще остане ли служебен министър?

Министърът коментира и актуалната тема от последните дни дали ще остане в новото служебно правителство на Горица Грънчарова - Кожарева. "Имам покана за провеждане на среща, на която среща ще изложа моите виждания за това, което е било свършено в изминалите четири месеца и какво следва да бъде извършено в следващите два-три месеца. За това призовах да не се политизира темата. Ако получа предложение, ще го приема с цел именно тази проверка да бъде приключена, но не само това. В целия сектор енергетика имаме ключови въпроси и ключови решения ,които следва да бъдат взети в рамките на следващите два-три месеца", коментира министърът. ОЩЕ: Проф. Пламен Киров: Интригата в кабинета "Горица Грънчарова" ще е МВР

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес