Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите сложиха край на отстъпката от 25 стотинки за литър гориво

23 декември 2022, 17:34 часа • 12540 прочитания

Народното събрание не допусна да се разисква и гласува предложението на Министерството на финансите отстъпката от 25 ст. за горивата да продължи и в началото на 2023 г. 

Идеята бе оповестена от председателя на бюджетната комисия Петър Чобанов по искане на министерството на финансите. Служебният министър Росица Велкова обяви, че идеята е мярката да продължи поне и януари, докато бъде приета схема за таргетирано подпомагане на хората в нужда. Тя напомни, че "Лукойл" е превел данък свръхпечалба в размер на 72 млн. лева и тъй като схемата, която е за 25 ст. на литър, се преустановява на 31 декември, от МФ предлагат тя да продължи още един месец, докато мине на обществено обсъждане таргетирана мярка за подпомагане на горивата.

"Демократична България" поиска почивка и след като депутатите се върнаха в пленарната зала, Чобанов оттегли предложението. Обясни, че при консултациите извън залата се е разбрало, че няма консенсус да се одобри това предложение. След това то бе припознато от Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната". При гласуването обаче текстът не бе допуснат за разглеждане и така мярката ще продължи до края на 2022 година. Според Чобанов има и други начини тя да се удължи.

Припомняме, че вчера служебният икономически министър Никола Стоянов обяви, че кабинетът работи по мерки, които да се финансират от свръхпечалбите на "Лукойл", като една от тях е отстъпката за гориво.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес