Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данъците, демографията и държавата в икономиката: Николай Василев повтори визията си

14 октомври 2024, 08:53 часа • 510 прочитания

Вярвам в божественото число 9 – предлагам 9% плосък данък. Това заяви Николай Василев, бивш министър на икономиката, транспорта и държавната администрация от времето на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. Той е категоричен – вдигане на данъците само ще прогони можещите и развиващите бизнес и няма да обогати бедните.

Същевременно Василев категорично се обяви против политика, при която има бюджетен дефицит – трябвало да има излишъци, а не да се целим в дефицит под 3%.

Още: Данъци, валутен борд, национализация на пенсии: Говорене за черни сценарии за бюджетния дефицит

Целият публичен сектор е за реформа, настоя Николай Василев пред БНТ и обяви, че това е закъсняло с много години. Има прахосване на милиарди година след година и много малко или никакво желание за модернизация – минават си годините, дългът нараства, продължи той и обясни как от 2021 година насам дългът ни е скочил от 20 млрд. на 50 млрд. лева.

Василев продължи с визията си – до 25 000 лв. при определени условия за всяко дете, това е основата на неговата визия за демографска политика. И още – държавата да види, че има финансови пазари. Държавата да не се меси в икономиката и бизнеса, по-малко държавни предприятия, не повече - тук Василев напомни най-пресния пример с "Топлофикация София". За един мандат да бъдат изградени всички необходими на България магистрали. За корупцията приказки много, но няма политическа воля, няма намаление на ролята на държавата в икономиката и няма нови правила за обществени поръчки. Образованието трябва да се модернизира. Трябва да сме в Шенген и еврозоната (затова трябва бюджет с излишък и по-ниски данъци) и най-вече да имаме правителство, което да се цели в пълен мандат, завърши Василев.

Още: Или трябва да се вдигнат данъците, или да се ограничат разходите: Финансист за Бюджет 2025

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес