Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българският бизнес не вярва на съда, почти докосваме дъното в ЕС

21 юни 2024, 09:30 часа
Реклама

България е на предпоследно място в Европейския съюз, що се отнася до оценката за съдебната система, дадена от местните работодатели. Само 24% от българските фирми я определят като „относително добра“, а един на всеки сто предприемачи казва, че е "много добра".

Още: Бизнесът иска от половин до една година подготовка за приемане на еврото

Кой е на дъното и кой – на върха?

Само хърватските компании имат по-лошо мнение за правосъдната система в своята страна – 23% одобрение.

Малко пред нас е Полша – 28%, а по-напред са Словакия, Италия, Испания, Гърция и Унгария. Там доверието е по-ниско от 50 на сто, като същото важи за Латвия, Словения и Кипър.

Най-много вяра на съдебната система в страните си имат датските и финландските работодатели – по 83% от тях я определят като „много или сравнително добра“.

Австрия е на трето място с 82 на сто одобрение. Следват Швеция, Люксембург, Германия, Ирландия и Нидерландия. Това показва проучване на статистическата агенция на ЕС – Евробарометър, публикувано през този месец, но проведено през февруари 2024 г.

Още: Българският бизнес е предпазлив за икономическото развитие през 2024 г.

Графика: Евробарометър

Още данни за България: Фирмите не вярват, че съдът пази парите им

Става въпрос за оценка на независимостта на съдиите и съдилищата в страните от ЕС.

Бизнесът у нас категорично е отличил двата източника на натиск над съдиите. "Икономически и други интереси" е поставен на първо място като фактор - от цели 62% от фирмите, според които това е основната причина. Други 21% са склонни да се съгласят с това твърдение. Почти същият дял (57%) имат убедените, че причината за натиск са властите и политиците. Други 22% отговарят, че действия на правителството и политиците са повлияли на оценката им за правосъдната система.

Още: Всяка трета компания в България не знае какъв ѝ е договорът за ток

42% от предприемачите в България казват, че отрицателната им оценка идва от това, че общественият статут на съдиите е твърде нисък, за да гарантира независимата им работа.

Само 18% отговарят, че много се съмняват техните инвестиции да са защитени от закона и съда. Други 37% се съмняват донякъде, което означава, че над половината български предприемачи не вярват съдът да пази активите им.

59% от българските компании не считат съдебната система за независима. 29% оценяват независимостта на съдилищата като относително лоша, а 30% - като много лоша. Усещането за зависимости в съдебната система през 2023 година е нараснало.

В България в проучването са включени общо 503 компании - общият брой на интервюираните в целия ЕС е 12 851.

Още: Милиони безвъзмездно от европарите за иновации: Кой колко взе

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес