Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България забрани вноса на слънчоглед от Украйна до края на ноември

30 септември 2023, 15:53 часа • 2149 прочитания

България забрани вноса на украински слънчоглед до края на ноември 2023 г. Това стана ясно след среща между министрите на земеделието на двете страни, съобщиха от ведомството в София на 29 септември.

Българският министър на земеделието Кирил Вътев заяви, че забраната е в съответствие с меморандума между правителството и земеделските производители, който бе подписан, за да се сложат край на общонационалния им протест.

След изтичането на крайния срок вносът на украински слънчоглед, пшеница, царевица и рапица може да бъде улеснен чрез лиценз, договорен с Европейската комисия.

Още: Експерт: Зърнопроизводителите трудно ще реализират реколтата си

Протестите

През септември земеделци от цялата страна влязоха в протестен режим заради решението на правителството да не удължи забраната за внос на украинско зърно. След няколко дни на демонстрации браншът сключи споразумение с властта относно продължаване на ембаргото за внос на слънчоглед от Украйна и за още държавна помощ за зърнопроизводителите.

Тогава премиерът Николай Денков заяви, че няма загубили, а "всички печелят".

Снимка: БГНЕС

Мерките срещу вноса от Украйна

Няколко страни наложиха различни забрани за внос на украинска селскостопанска продукция, опитвайки се да предпазят своите земеделски производители от пренасищане на местния пазар и срив на цените.

Забраната за внос на зърно в целия Европейски съюз беше отменена на 15 септември, което повиши напрежението.

Украйна беше принудена да изнася по суша, тъй като Русия блокира основния ѝ начин на износ през Черно море.

Още: Кирил Вътев: Вносът от Украйна няма да реши проблема с цената на продуктите

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес