Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП уж си тръгна от пленарна зала след криминализирането на осигуровките

19 декември 2014, 21:00 часа • 30580 прочитания

След бурния парламентарен ден нервите на БСП не издържаха и парламентарната група на червените реши да напусне пленарна зала.

Това стана, след като за пореден път бяха спряни дебатите по поредната точка от държавния бюджет. С емоционално изявление Янаки Стоилов каза "довиждане" за вечерта от името на БСП. Оказа се обаче, че не всички негови колеги са на мнението му и в пленарна зала остана Таско Ерменков, който поиска направо да се гласува държавният бюджет анблок, след като така или иначе не се приемат аргументи на опозицията.

Преди това парламентът прие, че умишленото укриване на социални и здравни осигуровки ще се наказва със затвор и глоба за работодателите и самоосигуряващите се.

Работникът обаче няма да носи наказателна отговорност дори и да е подтикнал шефът да го осигурява на по-малко от реалната му заплата. Това приеха окончателно депутатите на второ четене на законопроекта на Държавното обществено осигуряване.

Най-тежкото наказание ще е за укриване на вноски в особено големи размери – над 12 хил. лв. Укриване на вноски в големи размери – над 3 хил. лв., се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба до 2 хил. лв.

Какво се счита за укриване на вноски? Да се обяви по-малък от действителния осигурителен доход, да не се подаде декларация, да се потвърди неистина или затаи истина в подадена декларация, да се състави или използва документ с невярно съдържание, включително да се представи пред органите по приходите, да се унищожават или укриват счетоводни документи, счетоводни регистри или ведомости за заплати.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес