Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо 4 юли е национален празник на САЩ?

03 юли 2024, 10:20 часа
Реклама

4 юли е национален празник на САЩ, неразривно свързан с историята на щатите. Обявен е за Деня на независимостта и се чества всяка година във връзка със събитията от далечната 1776 година. Какво важно и ключово за историята на САЩ събитие, случило се няколко века назад, води до обявяването на 4 юли за Национален празник на САЩ?

4 юли – национален празник на САЩ – вижте защо

През 1776 г. Вторият континентален конгрес официално приема Декларацията за независимост, обявяваща независимостта на колониите от Великобритания – декларация, изиграла важната роля на крайъгълен камък в развитието и историческия път на Щатите. Реалната дата на гласуването на независимостта от Конгреса не е 4 юли, а два дни по-рано, но не е успял да завърши процеса на преразглеждане на Декларацията за независимост, първоначално изготвена от Томас Джеферсън и колегите му Бенджамин Франклин, Роджър Шърман и Уилям Ливингстън, Джон Адамс.

Любопитни факти за знамето на САЩ

Как се е празнувал 4 юли – национален празник на САЩ в началото на отбелязването му?

Любопитен  факт е, че в месеца след обявяването на независимостта, документът, с който се случва това – Декларацията и по-скоро публичното четене на тази декларация, извършено многократно, се отбелязвало като празник. Тоест в първия месец от Независимостта тя е чествана много пъти. В онези далечни години, в които фестивалите като празненства играели важна роля в англо-американската политическа традиция, Денят на независимостта се празнувал по начин, напомнящ на начина, по който се празнувал рожденият ден на краля – с шествия, огньове, звън на камбани.

Патриотите възхвалявали крал Джордж III като истински защитник на английските свободи и изразявали най-открито и публично своето несъгласие с Парламента. В противовес с възхваляването на краля от патриотите първите дни на независимостта през 1776 г. са били отбелязани на много места като фалшиво погребение на краля, символизиращо края на тиранията на монархията и зараждането на свободата.

Тринайсетте колонии, съставляващи част от Английската империя в Новия свят, срещали непреодолими трудности да бъдат управлявани от крал, намиращ се отвъд Атлантическия океан и жадували за освобождаване от него, докато други го възхвалявали. Видно е, че празникът не е възприеман, разбиран и честван еднозначно. Зараждащите се две партии също насърчават своите симпатизанти и подкрепящи ги да празнуват по различен начин, като така се стига до отбелязването на 4 юли – национален празник на САЩ – с два отделни фестивала, напълно различни по своя смисъл, същност и начин на възприемане на празника.

Не само политическите партии се възползват от празника, но и много групи от хора, свързани от общи цели, нагласи и мироглед като нативистите, които били върли противници на миграцията, защитниците на правата на жените и др.

За официален и национален празник на САЩ 4 юли е обявен през 1783 година, защото реално войната за независимост продължава именно до тази година.

Подписана е Декларацията на независимостта на САЩ

В по-късни години празникът се отбелязва с пиршество от фойерверки, пускани от гражданите, което води до много случайни и опасни наранявания. Така в края на 19 век се стига до създаване на движение за безопасен  4 юли, като това движение отново е свързано с политика и партии.

Как се празнува 4 юли – национален празник на САЩ днес?

Едва през 20 век ролята на политиката и употребата на празника, обявен за национален, намалява, а концерти изпъстрят празника. Днес този ден е символ на свободата като това ще рече на всяка свобода, дори на тази да отбележиш деня в задния си двор, правейки барбекю за семейството си.

Така денят се превръща не само в национален празник на САЩ, но и в семеен такъв, като връзката му с политиката и употребата му от политиците за постигането на политическите цели избледнява през годините. Днес празникът е почивен ден за гражданите на САЩ, който те прекарват в надпревара по хапване на пай и диня, пикник с традиционните за страната хот дог и хамбургери, бейзболни мачове, смешни състезания, барбекю със семейството, музика и паради под съпровода на училищни оркестри.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес