Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно ли е да се извади заседнал ключ в брава?

12 август 2024, 21:11 часа

Така бързахте за работа, че подходихте малко грубо към входната врата и сега държите част от ключа в ръката си, докато другата е останала в бравата? Това е една от най-притеснителните ситуации, с които мнозина са се сблъсквали, излизайки от дома си, най-често точно когато много бързат. Счупеният ключ решава обаче друг проблем – този, че закъснявате. След него вече не бързате, единственото, което ви интересува е как да го извадите, а в работата просто информирате да не ви чакат.

Заседнал ключ в брава и счупен ключ са две от неприятните ситуации, за които най-често се търси помощ от ключар. Те се случват толкова често, че за професионалистите са рутинни и се справят бързо и чисто с тях, без да повредят бравата или вратата ви. В малките населени места ключарят обаче е мираж, а в други услугата не е денонощна, поради което понякога се налага да е справите сами, ако искате да отключите вратата или да я заключите, а не да стоите под ключ в дома си или заключени пред входната врата, без да можете да пристъпите прага си.

Допитахме се до специалистите как да постъпите при заседнал ключ в брава, за да разрешите проблема сами, както и има ли спасение при счупване на ключа. Вижте какви съвети дадоха те и какво споделиха от своята практика.

Защитни врати и брави за защитни врати – полезно ръководство

Заседнал ключ в брава – как да го извадим сами?

Ако искате и след края на това начинание да имате здрава брава и здрава врата, трябва първо да се успокоите и да забравите за нервното дърпане и натискане на ключа. Прилагането на сила в тази ситуация е най-голямата грешка, която потърпевшите правят. Тя обикновено води не до решаване на проблема, а до неговото задълбочаване – счупване на ключа или повреда на бравата, която я прави неизползваема.

Ето защо първият съвет на професионалистите е да изпиете чаша вода и да се успокоите, преди да предприемете опит да завъртите отново ключа. Така ще избегнете риска инстинктивно и под въздействието на афекта да приложите груба сила и да влошите ситуацията. Следващите стъпки, които да следвате, са:

-          Въоръжете се с керосин или спрей WD-40, които са безценни помощници в ситуацията. Керосинът при спешни случаи се намира определено по-лесно. Попитайте съседите си дали нямат в гаража.

-          Напръскайте с керосин или спрей ключалката. Може и да инжектирате в нея ценната течност. Спринцовка с игла ще откриете в най-близката аптека.

-          Изчакайте течността да си свърши работата около 5 минутки, не пришпорвайте нещата. След това опитайте нежно и без натиск и усилие да движите ключа леко в двете посоки, като целта е не да го завъртите и извадите, а да се разредели по-добре течността. Предвидете други 15-20 минути, след които може да опитате да завъртите ключа и да го извадите. Не мърда изобщо? Нужен ви е ключар, ако не искате да смените цялата брава. Или пък нова брава – както решите и пожелаете.

-          Ако приложите сила и натиск, ключът може да се счупи – едно от най-честите усложнения на борбата със заседнал ключ в брава, допускани от неспециалистите. Звукът от счупен ключ със сигурност ви припотява, но е рано да се предавате. Има решение и за този проблем поне в повечето случаи, а спасителният пояс отново е ключарят.

Счупен ключ в бравата - какво да правим?

Счупен ключ в брава – как да го извадим сами?

Ако заседналият ключ в брава ви притеснява, то никога не сте се изправяли пред счупен ключ в брава. Докато заседналият поне може да го хванете и опитвате да движите, то счупеният е цяло предизвикателство. Има обаче начин все пак да пробвате да го извадите и този начин е ефективен в много от случаите.

Ако се притеснявате за заключващите механизми, вратата е скъпа и е повече от притеснително, ако я дочупите. Няма съвет как да избегнете напълно риска това да се случи, ако действате сами. Единственият сигурен начин е да се обърнете за помощ към ключар.

Ако сте склонни да рискувате, то ще ви трябва оръдие на труда – нещо, с което да хванете ключа. Клещите са идеални за целта, а и се намират лесно от съседите, ако сте от външната страна на вратата. Захващате здраво ключа с клещите и пробвате с финес да го издърпате. Не успявате? Ако приложите натиск и сила ще загубите и бравата, най-добре е да преустановите всички опити и усилия и да потърсите ключар.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес