Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 традиционни испански ястия, които всеки трябва да опита

21 юли 2024, 15:00 часа

Испания е истински рай за любителите на кулинарията. Всеки регион и град в страната предлага уникални и вкусни специалитети, които непременно трябва да опитате. Ако планирате първото си посещение в Испания, тези пет традиционни ястия са идеалното начало на вашето кулинарно приключение.

1. Паеля (Paella)

Паелята е най-известното ястие с ориз в Испания, съчетаващо различни морски дарове и лимон. Характерната подправка в това ястие е куркумата, която му придава красив жълт цвят и наситен вкус.

Ястия от испанската кухня, които ще паснат на българския вкус!

За по-екзотичен вариант опитайте Arroz Negro – ориз, приготвен с мастило от сепия. Може да изглежда необичайно, но вкусът е изключителен, особено в комбинация с чаша бяло вино.

2. Испанска тортиля (Tortilla Española)

Испанската тортиля е класически омлет с яйца, картофи и лук. Това е типично ястие за Испания и винаги е добър избор, когато се чудите какво да хапнете. В някои региони може да добавите и пикантен иберийски чоризо, което придава допълнителен вкус и аромат.

тортиля

3. Хамон (Jamón)

Хамонът, или сушена шунка, е едно от най-известните испански деликатеси. Приготвя се от свинско месо, което се осолява и се оставя да изсъхне на въздух. Най-популярният вид е Jamón Serrano, направен от бели прасета, докато Jamón Ibérico, който е по-скъп, се приготвя от черни иберийски прасета.

Най-добрият начин да се насладите на хамона е да го сервирате на тънки резени с пресен хляб и чаша вино.

4. Турон (Turrón)

Туронът е традиционно сладко изкушение, особено популярно по време на коледните празници. Това е бадемова нуга, която се приготвя от местно отглеждани бадеми, мед и яйчен белтък. Има две основни разновидности – мекият Jijona и твърдият Alicante turrón, който съдържа цели парченца бадеми.

Как диетата на растителна основа превзема испанската кухня

5. Газпачо (Gazpacho)

Газпачото е освежаваща студена супа, приготвена от най-зрелите домати, зехтин, чесън, червени чушки и краставици. Всички съставки се пасират до гладка смес и се сервират охладени. Това ястие е идеално за горещите летни месеци и е особено популярно в Андалусия, където местните го консумират ежедневно през лятото.

Испанската кухня е истинско кулинарно приключение, което трябва да бъде изпитано от всеки. Тези пет традиционни ястия – паеля, испанска тортиля, хамон, турон и газпачо – са само началото на едно дълго и вкусно пътешествие из вкусовете на тази екзотична държава. Независимо дали сте любител на морските дарове, месните деликатеси или сладките изкушения, Испания предлага по нещо за всеки.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес