Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 на най-вредните позиции при шофиране

23 юли 2024, 10:44 часа

Прекарваме много време в шофиране на собствена кола или работно превозно средство. Неправилна позиция при шофиране, дълго шофиране без почивка - всичко това се отразява негативно на състоянието на гърба и шията.

Бяха посочени топ 5 на най-опасните позиции на шофьорите

1. Гърбът е наклонен назад, лопатките не се докосват, долната част на гърба е огъната

Това е най-популярната позиция при шофиране, в която седят шофьорите. Тази свита позиция натоварва вътрешните органи и предната част на междупрешленните дискове. Сред най-неприятните резултати са образуването на дискови хернии, както и разширени вени на таза и краката.

Възможно ли е въвеждането на шофиране с придружител у нас?

2. Седалката е твърде ниска, шофьорът гледа иззад волана

За да види нещо на пътя, водачът трябва да наклони глава назад, да повдигне брадичката си и да протегне врата си. Между другото, тази поза е по-често характерна за жените.

Тази ситуация може да доведе до образуване на остеохондроза и дискова херния на шийните прешлени, както и до тензионно главоболие.

3. Легнало положение

От интересни наблюдения: тази позиция се избира по-често от собствениците на автомобили с ниско окачване. Те буквално лежат на спуснати седалки, докато наблюдават пътната обстановка, протягат вратовете си напред и ги оставят висящи, без опора. Последствията са все същите: образуване или изостряне на дискова херния в шийния отдел на гръбначния стълб.

4. Подпира се от лявата или дясната страна

Хората често избират тази поза несъзнателно и най-вече защото вече имат асиметрия на гърба, причината за която са стари травми или операции. Неприятният резултат от редовното използване на тази поза е образуването или обострянето на дискови хернии и още по-голямо изкривяване на тялото на една страна.

Тези навици при шофиране вбесяват всички на пътя

5. Седалката е ниска, облегалката е повдигната почти вертикално

Може да изглежда, че тази позиция помага да се поддържа равна и права облегалка. Всъщност тази позиция е изключително вредна за тялото ни. В резултат на това може да почувствате болки в гърба. В допълнение, това са идеални условия за по-нататъшно образуване на остеохондроза, както и издатини и хернии на гръбначния стълб.

Как да седнете зад волана правилно?

Първо и най-важно: целият гръб, включително лопатките, трябва да бъдат притиснат към облегалката на седалката, докато самата облегалка е наклонена спрямо вертикалата под ъгъл от 95-110 градуса, в зависимост от височината на седалката, тоест умерено наклонен назад.

Идеален е облегалката на седалката да следва нашите физиологични извивки. Седалките на повечето модерни автомобили са оборудвани с малка възглавница, която следва лумбалната извивка. Ако първоначално няма такава подложка, можете да прикрепите специална възглавница към гърба, която ще поддържа долната част на гърба, предотвратявайки напрежението и деформацията на дисковете.

Облегалката за глава е на нивото на тила, но не го докосва. За да получите добър преглед над пътната ситуация, не е нужно да спускате главата си надолу или, обратно, да я накланяте назад.

Когато седите правилно, коленете ви трябва да са малко по-високо от бедрата, краката ви трябва да са свити под ъгъл от 95-120 градуса, а седалката трябва да е успоредна на бедрата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес