Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната домашна рецепта за тор, с която цветята ви ще станат уникални!

12 октомври 2020, 10:42 часа

Гледането на цветя не е лесно нещо в домашни условия. Понякога нямаме изложение с достатъчно светлина, не уцелваме колко трябва да ги полеем, не намираме подходящата тор за тях и редица други фактори, които ни пречат. Изобретателни домакинства са открили интересна и неочаквана рецепта за торене на цветя, която можем да приготвим сами у дома и дава уникални резултати. Тя включва обелки от банани! Да, може би ще ви е по-трудно да повярвате, докато не видите резултатите от това. Ето какво споделят хората, които го ползват и ни дават съвет как да го приготвим: 

Банановите обелки са добра алтернатива на тора. Ще кажете, че тези, които ние имаме тук са пълни с отрови, но това не пречи на растенията по никакъв начин. Корите се накисват в кофа с вода и трябва да престоят известно време. Имайте предвид, че при престояване ще започнат да излъчват силно неприятна миризма. Добре е да престоят 24 часа, а може и повече в зависимост от желанията и поносимостта на хората. След това с водата се поливат цветята. Особено добре влияе на орхидеи. Самите обелки преди закисване трябва да са пресни. 

Допълнителни трикове, които някои хора ползват са е да добавят застройка от коприва в разтвора. Друго полезно нещо, което е практикува от по-малко хора е вече накиснатите бананови кори да се нарежат на ситни парченца и да се сложат в самата саксия, за да подхранват цветята. 

Друг градинарски трик е сушенето на корите през зимата. След като станат сухи като чипс се прибират, а напролет се хвърля по шепа при садене на разсад. Ето я и класическата рецепта за всички любители на орхидеите: 

Слагат се две кори в 1 литър вода затворени за около 2 дни, след това се прецеждат и водата, в която са киснали се разрежда с още 1 литър вода. Поливат орхидеите и другите стайни цветя. Отразява им се много добре.

Заглавна снимка: Pixabay

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес