Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правила за съхранение на зърнени храни, които ще изгонят всички буболечки и молци от тях

02 ноември 2023, 11:00 часа

Всеки от нас се е сблъсквал с проблема с наличието на насекоми в продуктите, особено когато става въпрос за зърнени култури. Ако не спазвате правилата за съхранение, рискувате храната ви да се превърне в дом за буболечки и молци. Тук ще ви разкажем как правилно да съхранявате зърнените храни у дома, за да избегнете тази неприятна ситуация.

Защо насекомите се появяват в зърнените култури?

Първата стъпка за избягване на насекомите в зърнените култури е да разберете защо се появяват. Ларвите може вече да са в продукта по време на покупката, заради което е важно внимателно да проверите продукта преди да го приберете за съхранение. Преди употреба се препоръчва термична обработка на зърнените култури. Но дори и след това трябва да се спазват определени условия за съхранение.

5 старинни начина за запазване на хранителни продукти

Как да съхранявате зърнени култури, за да предотвратите появата на насекоми и молци

Не забравяйте, че найлоновите торбички и оригиналните опаковки не са подходящи за съхранение на зърнени храни. Най-добрият избор са стъклени буркани, както и керамични или метални съдове. Важно е бурканите да се затварят плътно и да се съхраняват на тъмно място. Това ще помогне да се предотврати навлизането на светлина и влага, което е от ключово значение за предотвратяване появата на насекоми.

7 начина за правилно съхранение на храната

Доказани методи

Има и полезни лайфхакове, които ще ви помогнат да избегнете проблеми с насекоми:

1.       Използвайте народни средства. Чесън, люта чушка или дафинов лист ще ви помогнат да отървете от насекомите.

2.       Използвайте ароматни билки. Лавандула, пелин, карамфил или мента ще ви помогнат да запазите зърната непокътнати.

3.       Избършете рафтовете с оцет. Оцетът е отлично средство за третиране на повърхности и унищожаване на възможни яйца от насекоми.

Важни условия за съхранение

Но не само кутиите са важни за съхранение на зърнени храни. Общите условия също играят ключова роля. Мястото, където се съхранява храната, трябва да е сухо и топло и там не трябва да влиза светлина. Не се препоръчва съхраняването на зърнени храни в мазета, на неизолирани балкони или в хладилник, тъй като ниските температури и високата влажност могат да доведат до разваляне на храната.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес