Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъде започва съперничеството между Пловдив и София?

12 септември 2023, 12:00 часа

Легендарно е съперничеството между столицата София и втория по големина град в България - Пловдив. Трябва ли двата града да се състезават и може ли да се каже кой печели ?

Реклама

В историята и на двата града има много сходства.

Заселени са от дълбока древност и са богати на забележителни културно-исторически паметници. Заемат кръстопътно местоположение, което от хилядолетия привлича различни племена и народи. София и Пловдив през вековете са били сред най-важните културни, духовни и икономически центрове на България. Може да се каже, че съперничеството идва след Освобождението, когато се избира столица на новоосвободената държава.

След Освобождението

На Цариградската конференция 1876-1877 г. се предвижда новата държава да се раздели на две автономни области - Източна с център Търново и Западна с център София. Целта е Източният въпрос да се реши по мирен път, което така и не се случва. Следва Берлинският конгрес, според който България е разделена на няколко части с основна цел да няма голяма славянска държава на Балканския полуостров. Създава се Княжество България, което да бъде васално на Османската империя и Източна Румелия със статут на автономна провинция на Османската империя.
През първото преброяване през 1880 г. най-многоброен град у нас е Русе - 26 000 жители, следват Варна и Пловдив - с по 25 000 и София - 10 000.

Топ 5 на едни от най-красивите планински градове в България

В полза на София

“Столицата не може да бъде друга, освен Средец, там, където е средата на българската земя”. Тази реплика изрича Константин Иречек в писмо до Марин Дринов, който има основна заслуга за избирането на София за столица.

И отново в писмо до Марин Дринов от 1878 г. Григор Начович пише ”Ако има град, който да заслужава най-малко да бъде столица на българското княжество, то е Пловдив. Такъв град,  без патриотизъм у българите, на когото повече от половината жители се гърчеят и са явно наши неприятели, може ли да бъде столица на нашето пеленаче княжество? София - направете я красива, посъбудете й жителите, които поне не са неприятели на отечеството си, ако и да казват, че са останали назад, и нека стане София българска столица. Пловдив, на който половината от жителите са турски шпиони, не трябва да е сърцето на нашето отечество!”

Предполага се, че София е избрана за столица заради своето местоположение точно в центъра на неосъществената българска държава.

В полза на Пловдив

“Факт е, че военно стратегически интереси доминират над всякакви други фактори. За Русия е по-добре Пловдив да бъде столица на България. Като град, който е най-близо до Цариград и до остатъците от Османската империя" споделя проф. Веселин Янчев.

По време на Съединението Пловдив е далеч по-развит от София. След брака с Фердинанд през 1893 г. италианската княгиня Мария Луиза е ужасена от мръсотията и калта на София и обявява Пловдив за свой любим град, който й напомня за родната Италия и за Европа.

Кои са най-новите градове в България?

След като градът става столица на Източна Румелия, той е вече развит индустриален град - с хотели, банки, градски транспорт, ресторанти. Тук има 12 промишлени предприятия, редица чуждестранни фирми откриват представителства в града. Въпреки че Източна Румелия е автономна провинция на Османската империя, за която отделя една трета от доходите си, заплатите на чиновниците и полицаите в Пловдив са много по-високи от тези на колегите им в свободното Княжество България. Това е резултат от управлението по европейски на наследници на влиятелни местни фамилии, завършили престижни европейски университети.

Съединението

На 6 септември 1885 г. автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България. Столица на Княжеството остава София. След еуфорията от Съединението идва и отрезвяването при пловдивчани. Постепенно започва теч на интелектуалци, предприемачи към новата столица София, която постепенно се модернизира и благоустроява. С годините София се разширява, строят се големи жилищни комплекси, банки, предприятия.
Макар и доста по-малък по население и площ, Пловдив печели славата си на постоянна културна столица и един от най-красивите градове в Европа.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес