Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От кожни проблеми до случайни изгаряния: 5 вредни последици от използването на стайна печка

23 ноември 2022, 15:44 часа

Не малко хора в днешно време използват помощта на стаен отоплител, вентилатор или калорифер, за да се стоплят. Счита се, че те са много ефективни при отоплението на помещението и ни предпазват от студа. Стайните отоплители заемат мястото на климатиците през зимния сезон и се използват широко, за да се преборят със студа. Стайните отоплители са лесен, евтин и удобен начин за поддържане на топлината. Но това не е най-подходящият начин на живот през зимата. 

Какво е необходимо да знаете при покупка на радиатор за парно

Недостатъци от използване на стайна печка

ПРЕДИЗВИКВА КОЖНИ ПРОБЛЕМИ: Работата с отоплителен уред в стаята води до много увреждания не само на тялото, но и на кожата. Когато седите дълго време в стая с включен отоплителен уред, той намалява влажността на кожата и това може да предизвика дори сърбеж. Понякога по кожата се появяват и тъмни петна.

МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО СЛУЧАЙНИ ИЗГАРЯНИЯ: Нагревателите, които са затворени в неметален корпус, могат да нагреят външната повърхност, когато се използват дълго време. Ако го докоснем случайно, това може да доведе дори до изгаряния, които са много тежки, особено при по-възрастни хора и бебета. Също така избягвайте да държите очилата или контактните си лещи в близост до нагревателя, тъй като това може да промени молекулярния им състав и да доведе до увреждане и на роговичната тъкан.

Отоплението на биомаса: модерно, удобно, изгодно

МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ИНЦИДЕНТИ С ПОЖАР: Стайните отоплителни уреди могат да доведат до потенциални пожарни инциденти. Много злополуки се случват заради стайни отоплителни уреди. Не ги оставяйте без надзор. Уверете се, че не покривате изхода на стайния нагревател. Той ще се запали незабавно. Не поставяйте полиестерни дрехи в близост до стайния нагревател.

ИЗГАРЯТ КИСЛОРОДА И НАМАЛЯВАТ ВЛАЖНОСТТА НА ВЪЗДУХА: Стайните нагреватели изгарят кислород и дори намаляват влажността на въздуха. Това важи както за конвекционните стайни отоплители с вентилатор, така и за халогенните стайни отоплители. Изгарянето на кислород води до потенциално намаляване на нивата на кислород и дори може да доведе до задушаване.

ОСВОБОЖДАВА ВЪГЛЕРОДЕН ОКСИД: Отоплителните уреди отделят въглероден оксид, който е отровен по природа, поради което се препоръчва да не ги включвате за дълги часове.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес