Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли да се смеят животните?

11 април 2024, 17:44 часа

Изражението на лицето на животните не винаги отговаря на човешката емоция, която свързваме с него. Известно е, че котките и кучетата изпитват човешки емоции, понякога отразяващи тези на своите собственици.

В края на краищата, когато преглеждаме видеоклипове и снимки на сладки животни за ежедневната си доза щастие, усмивките и изпълнените с надежда погледи привличат най-много вниманието ни.

Но някои учени днес смятат, че изражението на лицето не е точен начин за разчитане на емоциите на животните, тъй като те не винаги съответстват на начина, по който хората се изразяват.

Страхът от определени животни разкрива характера

Само хората могат да плачат

Способни ли са животните изобщо да плачат и да се усмихват в човешкия смисъл? Ако да, какво ги прави емоционални? Ако не, как се чувстват комфортно, когато изразяват емоции?
Според старшия уредник на Националния зоопарк Смитсониън Брайън Амарал, животните наистина могат да плачат, но не защото се чувстват тъжни. Когато животните сълзят, това обикновено е защото очите им са сухи. Когато животните в зоологическата градина сълзят, той незабавно се обажда на ветеринарен лекар, за да се увери, че не е заради инфекция или абразия на роговицата.

Професор Ad Vingerhoets от Тилбургския университет в Холандия твърди, че хората са единствените същества, способни да изразяват емоции чрез сълзи. В книгата си „Защо само хората плачат: разкриване мистериите на сълзите” Vingerhoets пише, че другите бозайници използват различни средства, за да предадат сигнали, че са тъжни или наранени, като например, когато са отделени от малките си.

Животните могат да се усмихват, за да предадат емоции
Не само хората използват изражението на лицето, за да предадат емоции. Известно е, че кучетата също се “усмихват”, когато искат нещо от хората. При проучване, публикувано в Current Biology, на вълци и домашни кучета се дава затворен контейнер с месо. Вълците се опитват  само да разбият контейнера, докато кучетата извършват зрителен контакт с хората, за да предадат желанието си.

Зрителен контакт или усмивка?
„Контактът с очите е основен механизъм за общуване. Кучетата не могат да общуват с език, така че вместо това те използват зрителен контакт с хората“, каза Алекс Бенджамин, доцент по психология в Английския университет в Йорк.

Проучване, публикувано в Scientific Reports, установи, че кучетата изглежда се усмихват в положителни ситуации, като например по време на игра или на разходка. Но учените все още не са сигурни дали тези „усмивки“ показват щастие или са просто друго средство за комуникация.

За децата и родителите им - ферма-приют за животни предлага страхотни емоции (ВИДЕО)

„Няма данни, които да обясняват усмивката на куче“, каза Джулиан Камински, изследовател от Портсмутския университет. Дебатът за емоциите на животните продължава повече от век. Чарлз Дарвин заявява в своята публикация от 1872 г. “Хората и животните изразяват емоциите си по един и същи начин - как хората плачат, когато са тъжни или се смеят, когато са щастливи.”

Въпреки че хората обичат да мислят, че можем да четем израженията на лицето на нашите домашни любимци, вероятно грешим. Има по-убедителни начини за откриване на емоциите на животните. Изследователят Матилд Стомп, например, казва, че конете използват “грухтене”, за да изразят себе си. Стомп разделя 48 коня на две групи: такива, които живеят в конюшни и такива, които живеят на открито. Открива, че “външната” група, на която е дадена свободата да се скита, “грухти” два пъти повече от “ограничената” група.

Стомп заключи, че това “грухтене”  показва радост, защото те издават същия звук, когато ядат и играят, вместо когато са развълнувани от хората.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес