Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лайфхакове за размножаване на касис чрез резници през есента

26 септември 2024, 20:00 часа

За да бъдат успешни резниците от касис, е важно да се вземат предвид всички възможни проблеми.

Касисът успешно се размножава с есенни резници. Резниците ви позволяват да получите голямо количество посадъчен материал при подрязване на храсти, което се извършва по това време на годината.

Важна отличителна черта на есенните резници е способността им да губят по-малко влага. Това позволява на касиса да се вкорени по-бързо през пролетта, образувайки добра коренова система. Важно е обаче да направите всичко правилно.

Още: Торене на касиса - така го правят опитните градинари, за да е богата реколтата

Срок за есенни резници от касис

Те зависят от времето и климатичните условия на региона. Обикновено се събират в края на септември и през целия топъл период на октомври. Експертите съветват да изберете подходящи храсти предварително. Те трябва да са силни, здрави, с високи добиви, да не са повредени от болести и неприятели.

 

Основни правила за събиране на резници от касис през есента

Още: В кой плод се съдържат най-много витамини

При приготвяне на резници се използват дезинфекцирани инструменти, за да се избегне инфекция през пресни повърхности на рани. Експертите съветват да се даде предпочитание на здрави базални или основни издънки с диаметър в основата 1,0–1,5 см. Те се отрязват близо до земята, така че да няма останали пънове. След това се изрязват резници с диаметър 0,5–0,7 cm, като се използва само средната част на издънката. Резниците трябва да са дълги 15-20 см.

 

Как да подобрим вкореняването и оцеляването на резниците от касис

Експертите съветват резниците да се поставят с долния край в разтвор на корневин, хетероауксин или друг стимулант на растежа за пет до седем дни. Важно е да се следи температурата на въздуха - тя трябва да бъде в диапазона от +18...+20°C.

Още: Правилната грижа гарантира отлична реколта от КАСИС

По-практично е първо да се засадят нарязани резници в контейнери и да се отглеждат на закрито до пролетта. Друг вариант, който е подходящ за всички региони, е резниците от касис, отрязани през есента, да останат в латентно състояние до пролетта. И с пристигането на топлина ги засадете в подготвено място на открито.

Есенните грижи за касиса включват няколко важни етапа: торене, резитба и обработка срещу вредители и болести. Всеки от тези процеси обаче има свои собствени характеристики. За да не останете без реколта през следващата година, важно е да избягвате грешки. Градинарите не трябва да бързат да изкореняват старите храсти от касис. Те могат да бъдат освежени.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес